Veckans fiskrätt bjuder på massor av härliga ingredienser. Vi lagar en underbart krämig tomatsås med vitlök, purjolök och grädde. Torsken får sjuda i den goda såsen tills den har fått perfekt konsistens. Läcker rostade palsternacka och krämigt potatismos passar perfekt till den krämiga såsen med torsk.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
1 paket
Matlagningsgrädde
(Innehåller Mjölk)
1 st
Vitlöksklyfta
1 st
Tomat
½ st
Purjolök
250 g
Torsk
(Innehåller Fisk)
1 st
Palsternacka
30 g
Spenat
(Kan innehålla Selleri)
500 g
Bakpotatis
½ g
Torkad timjan
4 g
Grönsaksbuljong
(Innehåller Selleri)
¼ tsk
Salt (steg 2)
2 msk
Mjölk (steg 2)
1 msk
Olivolja (steg 4)
¼ tsk
Salt (steg 5)
½ dl
Vatten (steg 4)
Sätt ugnen på 240°C/220°C varmluft. Koka upp en medelstor kastrull med saltat vatten*. Skala och tärna potatis i 2 cm stora bitar. Skär palsternacka (oskalad) i 1 cm strimlor. Placera palsternacka på en plåt med bakplåtspapper. Blanda med lite olivolja*, timjan [1/2 påse, 2P], salt* och peppar*. Rosta i toppen av ugnen i 20 min, eller tills mjuk.
Tillsätt potatis till det kokande vattnet. Koka i 10-12 min, eller tills de enkelt kan delas med en kniv. Häll av vattnet och lägg tillbaka potatisen i kastrullen. Mosa med mjölk* [2 msk | 4 msk], och salt* [1/4 tsk | 1/2 tsk]. Tillsätt eventuellt en klick smör* för extra krämigt mos. Sätt åt sidan under lock.
Hacka vitlök. Dela purjolök [1/2 st, 2P] på längden, och skär sen i 1 cm skivor på bredden. Tärna tomat i 1 cm stora bitar. Skölj spenat.
Hetta upp olivolja* [1 msk | 2 msk] i en stor stekpanna på medelvärme. Stek purjolök i 4 min, tills mjuk. Tillsätt vitlök och stek i 1 min. Tillsätt matlagningsgrädde, kycklingbuljong och vatten* [1/2 dl| 1 dl]. Tillsätt sedan spenat och rör om tills den har mjuknat, 2-3 min.
Krydda fisk med salt* [¼ tsk | ½ tsk] och peppar*. Lägg ner fisk och tomat i såsen. Sjud på medel-/låg värme i 2-3 min. Vänd fisken försiktigt och sjud i ytterligare 2-3 min. TIPS: Fisken är klar när fiskköttet är vitt/ ogenomskinligt och lätt faller isär.
Lägg upp potatismos, rostad palsternacka och sås på tallrikar. Toppa med fisk.