Alla behöver lite lyx ibland, och vad är lyxigare än riktigt gott kött med fantastiska tillbehör. Duka upp till en festkväll och servera saftiga nötfärsbiffar gratinerade med ost och hemmagjorda, krispiga pommes. Underbara tillbehör är karamelliserad lök, bakad portobello och en fräsch kålsallad med gräslök.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
1 st
Rödlök
20 g
Finriven ost
(Innehåller Mjölk, Ägg)
150 g
Portabello
4 g
Panamat
250 g
Nötfärs
500 g
Potatis
25 g
Majonnäs
(Innehåller Senap, Ägg)
150 g
Strimlad salladsmix
(Kan innehålla Selleri)
1 portionspåse
Gräslök
¼ msk
Olivolja (steg 2)
1 tsk
Socker (steg 2)
2 dl
Vatten (steg 2)
½ tsk
Salt (steg 3)
Sätt ugnen på 240°C/220°C varmluft. Skär potatis (oskalad) i 1 cm pommes, och placera på en plåt med bakplåtspapper. Blanda med lite olivolja* och en nypa salt* och peppar*. Rosta överst i ugnen i 20-25 min, eller tills gyllene.
Skiva rödlök tunt. Hetta upp olivolja* [1/4 msk | 1/2 msk] i en stor stekpanna på medelhög värme. Stek lök under omrörning i 5-6 min, tills mjuk. Tillsätt vatten* [2 msk | 4 msk], socker* [1 tsk | 2 tsk] och en nypa salt*, och blanda väl. Stek i ytterligare 3-5 min, eller tills karamelliserad. Ta av från värme, och låt lök ligga i stekpannan tills den ska serveras.
Skär av stammen från svamp. Placera svamp på en plåt med bakplåtspapper. Krydda med salt* [1/2 tsk | 1 tsk] och peppar*. Baka i ugnen i 12-15 min, eller tills gyllene och brynt.
Blanda nötfärs, Panamat och salt* [½ tsk | 1 tsk] i en stor skål. Forma färsen till biffar (1 per pers). Hetta upp en skvätt olivolja* i en ny stekpanna på medelhög värme. Stek biffar i 4-5 min på varje sida, eller tills precis genomstekta. När de är nästan genomstekta, toppa dem med riven ost, täck med lock och stek i ytterligare 1-2 min, eller tills osten har smält. VIKTIGT: Köttet är färdiglagat när det är genomstekt och utan inslag av rosa.
Finhacka gräslök. Blanda salladsmix, gräslök (spara lite till garnering), en nypa salt* och peppar* i en skål. Massera i 30 sek, tills mjuk.
Lägg upp pommes och gratinerade nötfärsbiffar på tallrikar. Toppa biffarna med karamelliserad lök och bakad portobello. Servera med sallad och majo och garnera med resterande gräslök.