Alla behöver lite lyx ibland, och vad är lyxigare än riktigt gott kött med fantastiska tillbehör. Duka upp till en festkväll och servera saftiga nötfärsbiffar gratinerade med ost och hemmagjorda, krispiga pommes. Underbara tillbehör är karamelliserad lök, bakad portobello och en fräsch kålsallad med gräslök.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
20 g
Finriven ost
(Innehåller Mjölk, Ägg)
150 g
Portabello
4 g
Panamat
250 g
Nötfärs
500 g
Potatis
25 g
Majonnäs
(Innehåller Senap, Ägg)
150 g
Strimlad salladsmix
(Kan innehålla Selleri)
1 portionspåse
Gräslök
1 st
Lök
½ msk
Olivolja (steg 3)
½ tsk
Socker (steg 3)
2 msk
Vatten (steg 3)
½ tsk
Salt (steg 4)
Värm ugnen till 240°C/220°C (varmluft).
Skär potatis (oskalad) i 1 cm tunna pommes. Placera dem på ena sidan av en plåt [2 plåtar, 4P] med bakplåtspapper. Blanda med olivolja, salt och peppar.
Placera svamp på andra sidan av plåten, men hatten upp. Ringla över olivolja och krydda med salt och peppar.
Baka i ugnen i 25-35 min, eller tills mör.Vänd på svampen när det är 15 min kvar av tillagningstiden.
Skär lök i tunna skivor.
Hetta upp olivolja [1/2 msk | 1 msk] i en stor stekpanna på medelvärme.
Stek lök i 5-6 min, eller tills mjuk.
Tillsätt vatten [2 msk | 4 msk], socker [1/2 tsk | 1 tsk] och en nypa salt. Stek i ytterligare 3-5 min, eller tills karamelliserad. Ta av stekpannan från värme.
Under tiden, blanda nötfärs, Panamat och salt [½ tsk | 1 tsk] i en stor skål. Forma färsen till biffar (1 per pers) med fuktiga händer.
Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme. Stek biffar i 4-5 min per sida, eller tills precis genomstekta.
När de är nästan genomstekta, toppa dem med riven ost, täck med lock och stek i 1-2 min, eller tills osten har smält.
VIKTIGT: Köttet är färdiglagat när det är genomstekt och utan inslag av rosa.
Medan biffarna steks, finhacka gräslök.
Blanda salladsmix, hälften av gräslöken, salt och peppar i en stor skål. Tillsätt eventuellt en skvätt olivolja.
Lägg upp pommes och biffar på tallrikar.
Toppa biffarna med lök och svamp.
Strö över resterande gräslök.
Servera med sallad och majonnäs.