Ikväll går den kulinariska resan till Grekland, och vi frestar med en ljuvlig nötfärsmoussaka med lök, zucchini och rostad aubergine. Vi toppar vår moussaka med mornaysås och ost, och serverar den med en fräsch morotssallad med persilja.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
100 g
Mornaysås
(Innehåller Mjölk)
225 g
Nötfärs
½ st
Zucchini
4 g
Medelhavets Pärla
4 g
Kycklingbuljong
1 paket
Krossade tomater
1 st
Vitlöksklyfta
20 g
Finriven ost
(Innehåller Mjölk, Ägg)
1 st
Lök
2 st
Morot
1 st
Aubergine
1 portionspåse
Bladpersilja
¼ tsk
Salt till aubergine
½ msk
Olja till stekning
¼ tsk
Salt till grönsaker
¼ tsk
Salt till sås
½ tsk
Socker till sås
Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).
Skär aubergine 1 cm tunna skivor och placera dem på en plåt med bakplåtspapper. Blanda med en generös skvätt olivolja och krydda med salt och peppar.
Rosta i ugnen i 10-12 min, eller tills mjuk och lätt gyllene.
Under tiden, hetta upp olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek nötfärs i 3–4 min, eller tills brynt.
Under tiden, skär zucchini i 1 cm stora bitar.
Finhacka lök och finhacka eller pressa vitlök.
Tillsätt lök och zucchini till stekpannan med nötfärs, och stek tills mjuka, 3-4 min. Krydda med en nypa salt och peppar.
Tillsätt vitlök, Medelhavets Pärla och kycklingbuljong, och stek i 30 sek.
Rör i krossade tomater, salt och socker, och sjud i ytterligare 1 min.
VIKTIGT: Köttet är färdiglagat när det är genomstekt och utan inslag av rosa.
Lägg över hälften av köttfärsen till en ugnsform.
Toppa först med rostad aubergine och därefter resterande köttfärs.
Bre på mornaysås och strö över riven ost.
Gratinera tills toppen bubblar och osten är gyllene, 10-15 min.
Skär morot i långa band med en potatisskalare.
Grovhacka persiljeblad.
Blanda morot och persilja i en medelstor skål och krydda med salt och peppar. Tillsätt eventuellt en skvätt olivolja.
Lägg upp moussaka i skålar och servera med morotssallad.