Grekisk nötfärsmoussaka
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Grekisk nötfärsmoussaka

Grekisk nötfärsmoussaka

med rostad aubergine och färsk morotssallad

I kväll går den kulinariska resan till Grekland, och vi frestar med en ljuvlig nötfärsmoussaka med lök, zucchini och rostad aubergine. Vi toppar vår moussaka med mornaysås och ost, och serverar den med en fräsch morotssallad med persilja.

Taggar:
Glutenfri
Under 650 kcal
Max 50g kolhydrater
Allergener:
Mjölk
Ägg

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid30 minuter
25 minuter
NivåLätt

Ingredienser

Antal portioner

100 g

Mornaysås

(Innehåller Mjölk)

225 g

Nötfärs

½ st

Zucchini

4 g

Medelhavets Pärla

4 g

Kycklingbuljong

1 paket

Krossade tomater

1 st

Vitlöksklyfta

20 g

Finriven ost

(Innehåller Mjölk, Ägg)

1 st

Lök

2 st

Morot

1 st

Aubergine

1 portionspåse

Bladpersilja

Ingår inte i din leverans

¼ tsk

Salt till aubergine

½ msk

Olja till stekning

¼ tsk

Salt till grönsaker

¼ tsk

Salt till sås

½ tsk

Socker till sås

sideBannerName

Näringsvärden

Energi (kJ)2190 kJ
Energi (kcal)524 kcal
Fett32.5 g
varav mättat15.8 g
Kolhydrater31.3 g
varav socker23.9 g
Protein32.6 g
Salt4.6 g

Instruktioner

Rosta aubergine
1

Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).

Skär aubergine 1 cm tunna skivor och placera dem på en plåt med bakplåtspapper. Blanda med en generös skvätt olivolja och krydda med salt och en nypa peppar.

Rosta i ugnen i 10–12 min, eller tills mjuk och lätt gyllene.

Stek nötfärs
2

Under tiden, hetta upp olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.

Stek nötfärs i 3–4 min, eller tills brynt. 

Under tiden, skär zucchini i 1 cm stora bitar.

Finhacka lök och finhacka eller pressa vitlök.

Tillsätt lök och zucchini
3

Tillsätt lök och zucchini till stekpannan med nötfärs, och stek tills mjuka, 3–4 min. Krydda med salt och en nypa peppar.

Tillsätt vitlök, Medelhavets Pärla och kycklingbuljong, och stek i 30 sek.

Rör i krossade tomater, salt och socker. Sjud i 1 min, eller tills något tjocknat.

VIKTIGT: Köttet är färdiglagat när det är genomstekt och utan inslag av rosa.

Gratinera moussaka
4

Lägg över hälften av köttfärsen till en ugnsform.

Toppa först med rostad aubergine och därefter resterande köttfärs.

Bre på mornaysås och strö över riven ost.

Gratinera tills toppen bubblar och osten är gyllene, 10–15 min.

Gör morotssallad
5

Skär morot i långa band med en potatisskalare.

Grovhacka persiljeblad.

Blanda morot och persilja i en medelstor skål och krydda med en nypa salt och peppar. Tillsätt eventuellt en skvätt olivolja.

Servera
6

Lägg upp moussaka i skålar och servera med morotssallad.