Det grekiska köket bjuder på fantastiska färger och smaker, och det här receptet är inget undantag. Spanakopita är en grekisk paj som innehåller spenat och fetaost, vilket vi använt för att smaksätta vårt ris med. Vi steker också oreganomarinerat lamm, gör en sallad på tomat, gurka och rödlök och blandar vitlöksyoghurt som binder ihop smakerna i kvällens kulinariska upplevelse.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
4 g
Kycklingbuljong
1 st
Citron
1 st
Vitlöksklyfta
1 portionspåse
Oregano
300 g
Lammstek
30 g
Spenat
(Kan innehålla Selleri)
100 g
Grekisk salladsost
(Innehåller Mjölk)
125 g
Körsbärstomater
½ st
Rödlök
1 st
Gurka
1 paket
Yoghurt
(Innehåller Mjölk)
150 g
Långkornigt vitt ris
2.5 dl
Vatten (steg 1)
½ tsk
Salt (steg 1)
1 msk
Olivolja (steg 2)
½ tsk
Salt (steg 2)
1 msk
Olivolja (steg 4)
¼ tsk
Salt (steg 4)
1 msk
Smör (steg 5)
Koka upp en medelstor kastrull med vatten [21/2 dl | 5 dl].
Rör i ris, kycklingbuljong och salt [½ tsk | 1 tsk], sänk till medellåg värme och sjud under lock i 11 min.
Ta av kastrullen från värme och låt vila under lock i 10 min.
TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte!
Under tiden, halvera citron.
Finhacka eller pressa vitlök.
Finhacka oreganoblad.
Tärna lamm i 3 cm stora bitar på en separat skärbräda.
Blanda lamm, oregano, en generös skvätt citronsaft, olivolja [1 msk | 2 msk], salt [1/2 tsk | 1 tsk] och en nypa peppar i en medelstor skål. Ställ åt sidan för att marinera.
Skölj och finhacka spenat.
Halvera körsbärstomater.
Skär rödlök [½ st, 2P] i tunna skivor.
Skär gurka i halvmånar.
Blanda yoghurt, vitlök, en nypa salt och peppar en liten skål.
Blanda gurka, körsbärstomater, rödlök, olivolja [1 msk | 2 msk], resterande citronsaft, salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och en generös nypa peppar i en medelstor skål. Ställ åt sidan tills servering.
Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek lamm i 4–5 min, vänd regelbundet, eller tills gyllene och genomstekt.
Rör i spenat och smör [1 msk | 2 msk] i kastrullen med ris.
Lägg upp ris och grekisk sallad i djupa tallrikar
Strö över salladsost.
Toppa med lamm, sky från stekpannan och en klick vitlöksyoghurt.