Grekiskt lamm och spanakopita-inspirerat ris
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Grekiskt lamm och spanakopita-inspirerat ris

Grekiskt lamm och spanakopita-inspirerat ris

med grekisk sallad och vitlöksyoghurt

Det grekiska köket bjuder på fantastiska färger och smaker, och det här receptet är inget undantag. Spanakopita är en grekisk paj som innehåller spenat och fetaost, vilket vi använt för att smaksätta vårt ris med. Vi steker också oreganomarinerat lamm, gör en sallad på tomat, gurka och rödlök och blandar vitlöksyoghurt som binder ihop smakerna i kvällens kulinariska upplevelse.

Taggar:
Glutenfri
Allergener:
Mjölk

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid30 minuter
30 minuter
NivåLätt

Ingredienser

Antal portioner

4 g

Kycklingbuljong

1 st

Citron

1 st

Vitlöksklyfta

1 portionspåse

Oregano

300 g

Lammstek

30 g

Spenat

(Kan innehålla Selleri)

100 g

Grekisk salladsost

(Innehåller Mjölk)

125 g

Körsbärstomater

½ st

Rödlök

1 st

Gurka

1 paket

Yoghurt

(Innehåller Mjölk)

150 g

Långkornigt vitt ris

Ingår inte i din leverans

2.5 dl

Vatten (steg 1)

½ tsk

Salt (steg 1)

1 msk

Olivolja (steg 2)

½ tsk

Salt (steg 2)

1 msk

Olivolja (steg 4)

¼ tsk

Salt (steg 4)

1 msk

Smör (steg 5)

sideBannerName

Näringsvärden

Energi (kJ)5008 kJ
Energi (kcal)1197 kcal
Fett84 g
varav mättat39.3 g
Kolhydrater68.9 g
varav socker8.2 g
Protein39.8 g
Salt5.5 g

Köksredskap

Stekpanna
Kastrull

Instruktioner

Koka ris
1

Koka upp en medelstor kastrull med vatten [21/2 dl | 5 dl].

Rör i ris, kycklingbuljong och salt [½ tsk | 1 tsk], sänk till medellåg värme och sjud under lock i 11 min.

Ta av kastrullen från värme och låt vila under lock i 10 min.

TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte!  

Förbered råvaror
2

Under tiden, halvera citron.

Finhacka eller pressa vitlök.

Finhacka oreganoblad.

Tärna lamm i 3 cm stora bitar på en separat skärbräda. 

Blanda lamm, oregano, en generös skvätt citronsaft, olivolja [1 msk | 2 msk], salt [1/2 tsk | 1 tsk] och en nypa peppar i en medelstor skål. Ställ åt sidan för att marinera.

Förbered grönsaker
3

Skölj och finhacka spenat.

Halvera körsbärstomater.

Skär rödlök [½ st, 2P] i tunna skivor.

Skär gurka i halvmånar.

Blanda sallad
4

Blanda yoghurt, vitlök, en nypa salt och peppar en liten skål.

Blanda gurka, körsbärstomater, rödlök, olivolja [1 msk | 2 msk], resterande citronsaft, salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och en generös nypa peppar i en medelstor skål. Ställ åt sidan tills servering.

Stek lamm
5

Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.

Stek lamm i 4–5 min, vänd regelbundet, eller tills gyllene och genomstekt.

Rör i spenat och smör [1 msk | 2 msk] i kastrullen med ris.

Servera
6

Lägg upp ris och grekisk sallad i djupa tallrikar

Strö över salladsost.

Toppa med lamm, sky från stekpannan och en klick vitlöksyoghurt.