Grekiskt lamm och spanakopitainspirerat ris
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Grekiskt lamm och spanakopitainspirerat ris

Grekiskt lamm och spanakopitainspirerat ris

med grekisk sallad och vitlöksyoghurt

Det grekiska köket bjuder på fantastiska färger och smaker, och det här receptet är inget undantag. Spanakopita är en grekisk paj som innehåller spenat och ost, vilket vi använt för att smaksätta vårt ris med. Vi ugnssteker också oreganomarinerat lamm, gör en klassisk grekisk sallad på tomat, gurka och rödlök och blandar en vitlöksyoghurt som binder ihop smakerna i kvällens kulinariska upplevelse.

Taggar:
Glutenfri
Allergener:
Mjölk

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid30 minuter
30 minuter
NivåLätt

Ingredienser

Antal portioner

4 g

Kycklingbuljong

1 st

Citron

1 st

Vitlöksklyfta

1 portionspåse

Oregano

300 g

Lammstek

30 g

Spenat

(Kan innehålla Selleri)

100 g

Grekisk salladsost

(Innehåller Mjölk)

125 g

Körsbärstomater

½ st

Rödlök

1 st

Gurka

75 g

Yoghurt

(Innehåller Mjölk)

150 g

Långkornigt vitt ris

Ingår inte i din leverans

3 dl

Vatten (steg 3)

½ tsk

Salt (steg 3)

1 msk

Smör (steg 5)

1 msk

Olivolja (steg 1)

½ tsk

Salt (steg 1)

1 msk

Olivolja (steg 5)

¼ tsk

Salt (steg 5)

sideBannerName

Näringsvärden

Energi (kJ)4929 kJ
Energi (kcal)1178 kcal
Fett81.6 g
varav mättat37.8 g
Kolhydrater71 g
varav socker8 g
Protein37.9 g
Salt5.5 g

Köksredskap

Bakplåt
Stekpanna
Kastrull

Instruktioner

Förbered lamm
1

Värm ugnen till 220 °C/200 °C (varmluft).

Skär köttets fettsida i ett 1 cm djupt zickzackmönster. Placera kött med fettsidan ner i en medelstor stekpanna.

Stek oavbrutet på medelvärme i 8–9 min, eller tills gyllene. Höj till hög värme och bryn köttet på alla sidor i 30 sek.

Under tiden, finhacka oreganoblad. 

Halvera citron. Finhacka eller pressa vitlök.

Blanda oregano, en generös skvätt citronsaft, olivolja [1 msk | 2 msk], salt [1/2 tsk | 1 tsk] och en nypa peppar i en liten skål.

Ugnsstek lamm
2

Lägg över lamm på en bakplåt med bakplåtspapper med fettsidan upp. Pensla med oreganoolja.

Rosta i ugnen i 15 min, eller tills genomstekt.

Låt köttet vila i ett foliepaket tills det ska serveras. Köttet kommer fortsätta tillagas något under tiden det vilar.

Koka ris
3

Under tiden, koka upp en medelstor kastrull med vatten [3 dl | 51/2 dl].

Rör i ris, kycklingbuljong och salt [½ tsk | 1 tsk], sänk till medellåg värme och sjud under lock i 14 min.

Ta av kastrullen från värme och låt vila under lock i 10 min.

TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte!

Förbered grönsaker
4

Skölj och finhacka spenat.

Halvera körsbärstomater.

Skär rödlök [½ st, 2P] i tunna skivor.

Skär gurka i halvmånar.

Blanda sallad
5

Blanda yoghurt, vitlök, en nypa salt och peppar en liten skål.

Blanda gurka, körsbärstomater, rödlök, olivolja [1 msk | 2 msk], resterande citronsaft, salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och en generös nypa peppar i en medelstor skål. Ställ åt sidan tills servering.

Rör ner spenat och smör [1 msk | 2 msk] i kastrullen med ris.

Servera
6

Skär lamm i bitar.

Lägg upp ris och grekisk sallad i djupa tallrikar

Strö över salladsost.

Toppa med lamm, sky från stekpannan och en klick vitlöksyoghurt.