Det grekiska köket bjuder på fantastiska färger och smaker, och det här receptet är inget undantag. Spanakopita är en grekisk paj som innehåller spenat och ost, vilket vi använt för att smaksätta vårt ris med. Vi ugnssteker också oreganomarinerat lamm, gör en klassisk grekisk sallad på tomat, gurka och rödlök och blandar en vitlöksyoghurt som binder ihop smakerna i kvällens kulinariska upplevelse.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
150 g
Långkornigt vitt ris
300 g
Lammstek
1 st
Citron
125 g
Körsbärstomater
4 g
Kycklingbuljong
1 st
Gurka
30 g
Spenat
75 g
Yoghurt
(Innehåller Mjölk)
1 portionspåse
Oregano
1 st
Vitlöksklyfta
100 g
Grekisk salladsost
(Innehåller Mjölk)
½ st
Rödlök
1 msk
Olja till marinad
½ tsk
Salt till marinad
3 dl
Vatten till ris
½ tsk
Salt till ris
1 msk
Olja till sallad
¼ tsk
Salt till sallad
1 msk
Smör till ris
Värm ugnen till 220 °C/200 °C (varmluft).
Skär köttets fettsida i ett 1 cm djupt zickzackmönster. Placera kött med fettsidan ner i en medelstor stekpanna.
Stek oavbrutet på medelvärme i 8–9 min, tills gyllene. Höj till hög värme och bryn köttet på alla sidor i 30 sek.
Under tiden, finhacka oreganoblad.
Halvera citron. Finhacka eller pressa vitlök.
Blanda oregano, en generös skvätt citronsaft, olivolja, salt och en nypa peppar i en liten skål.
Lägg över lamm på en bakplåt med bakplåtspapper med fettsidan upp. Pensla med oreganomarinad.
Rosta i ugnen i 15 min, eller tills genomstekt.
Låt köttet vila i ett foliepaket tills det ska serveras. Köttet kommer fortsätta tillagas något under tiden det vilar.
Under tiden, koka upp en medelstor kastrull med vatten.
Rör i ris, kycklingbuljong och salt, sänk till medellåg värme och sjud under lock i 14 min.
Ta av kastrullen från värme och låt vila under lock i 10 min.
TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte!
Skölj och finhacka spenat.
Halvera körsbärstomater.
Skär rödlök i tunna skivor.
Skär gurka i halvmånar.
Blanda yoghurt, vitlök, en nypa salt och peppar en liten skål.
Blanda gurka, körsbärstomater, rödlök, olivolja, resterande citronsaft, salt och en generös nypa peppar i en medelstor skål. Ställ åt sidan tills servering.
Rör ner spenat och smör i kastrullen med ris.
Skär lamm i bitar.
Lägg upp ris och grekisk sallad i djupa tallrikar
Strö över salladsost.
Toppa med lamm, sky från stekpannan och en klick vitlöksyoghurt.