Vi bygger kvällens smarriga sallad på en bas av gröna linser och massor av härliga grönsaker som får smak av vår egen kryddblandning Jorden Runt. Till sist toppar vi med smulad salladsost, gräddfil och krispiga krutonger av pitabröd.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
1 st
Citron
2 st
Tomat
½ paket
Gröna linser
(Kan innehålla Gluten)
50 g
Grekisk salladsost
(Innehåller Mjölk)
½ st
Rödlök
2 st
Pitabröd
(Innehåller Gluten, Vete)
75 ml
Gräddfil
(Innehåller Mjölk)
1 st
Gurka
4 g
Rökt paprikapulver
1 st
Vitlöksklyfta
75 g
Rädisor
1 g
Chiliflakes
60 g
Spenat
4 g
Jorden Runt
(Innehåller Ägg, Senap)
½ msk
Olja till stekning
1 msk
Smör till linser
1 msk
Vatten till linser
¼ tsk
Salt till linser
½ tsk
Socker till inläggning
1 msk
Vatten till inläggning
¼ tsk
Salt till inläggning
1 msk
Olja till bröd
¼ tsk
Salt till dressing
½ msk
Olja till sallad
¼ tsk
Salt till sallad
Värm ugnen till 220 ºC/200 °C (varmluft).
Häll av linser. Finhacka eller pressa vitlök.
Hetta upp olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek Jorden Runt och vitlök i 30 sek, eller tills väldoftande. Tillsätt linser, chiliflakes, smör, vatten, salt och en nypa peppar.
Stek i 3–4 min, eller tills genomvarmt. Ta av från värme och ställ åt sidan för att svalna.
TIPS: Skippa chili eller använd mindre om du inte tycker om stark mat.
Skär rödlök i tunna skivor.
Skär rädisor i tunna skivor.
Halvera citron.
Blanda citronsaft, socker, vatten och salt i en liten skål.
Vänd rödlök och rädisor i lagen och ställ åt sidan.
Skär pitabröd i 2 cm stora bitar.
Blanda pitabröd, olivolja, rökt paprikapulver, salt och en nypa peppar i en liten skål.
Placera pitakrutonger i ett lager på en plåt med bakplåtspapper och rosta i ugnen i 4–6 min, eller tills gyllene och krispiga.
TIPS: Håll ett öga på dem så de inte bränns vid.
Under tiden, skär gurka i halvmånar.
Grovhacka tomat.
Skölj spenat.
Blanda spenat, tomat, gurka, syltade grönsaker (inklusive lag), olivolja, salt och en nypa peppar i en medelstor skål.
Vänd ner svalnade linser i skålen.
Smula salladsost i grova bitar.
Lägg upp sallad i skålar och toppa med pitakrutonger.
Ringla över gräddfil och toppa med salladsost.