Harissa är en nordafrikansk chilipasta som ger denna vegetariska sallad härligt sting. Vi bygger vår sallad på en bas av gröna linser som även får smak av chiliflakes och vitlök och blandas med massor av grönsaker – både färsk spenat, gurka och tomat och lök och rädisor som vi syltar i en syrlig citronlag. Till sist toppar vi med smulad salladsost, gräddfil och krispiga krutonger på pitabröd.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
½ paket
Gröna linser
1 st
Vitlöksklyfta
8 g
Harissakrydda
1 g
Chiliflakes
2 st
Pitabröd
(Innehåller Gluten, Vete)
4 g
Rökt paprikapulver
75 g
Rädisor
½ st
Rödlök
½ st
Citron
1 st
Gurka
2 st
Tomat
60 g
Spenat
(Kan innehålla Selleri)
50 g
Grekisk salladsost
(Innehåller Mjölk)
75 ml
Gräddfil
(Innehåller Mjölk)
½ msk
Olivolja (steg 1)
1 msk
Smör (steg 1)
1 msk
Vatten (steg 1)
¼ tsk
Salt (steg 1)
½ tsk
Socker (steg 2)
1 msk
Vatten* (steg 2)
¼ tsk
Salt (steg 2)
1 msk
Olivolja (steg 3)
¼ tsk
Salt (steg 3)
½ msk
Olivolja (steg 4)
¼ tsk
Salt (steg 4)
Värm ugnen till 220 ºC/200 °C (varmluft).
Häll av linser. Finhacka eller pressa vitlök.
Hetta upp olivolja [1/2 msk | 1 msk] i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek harissakrydda och vitlök i 30 sek, eller tills väldoftande. Tillsätt linser [1/2 paket, 2P], chiliflakes [1/2 paket, 2P], smör [1 msk | 2 msk], vatten [1 msk | 2 msk], salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och en nypa peppar.
Stek i 3–4 min, eller tills genomvarmt. Ta av från värme och ställ åt sidan för att svalna.
TIPS: Skippa chili eller använd mindre om du inte tycker om stark mat.
Skär rödlök [1/2 st, 2P] i tunna skivor.
Skär rädisor i tunna skivor.
Halvera citron [1/2 st, 2P].
Blanda citronsaft [1 msk | 2 msk], socker [1/2 tsk | 1 tsk], vatten [1 msk | 2 msk] och salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] i en liten skål.
Vänd rödlök och rädisor i lagen och ställ åt sidan.
Skär pitabröd i 2 cm stora bitar.
Blanda pitabröd, olivolja [1 msk | 2 msk], rökt paprikapulver, salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och en nypa peppar i en liten skål.
Placera pitakrutonger i ett lager på en plåt med bakplåtspapper och rosta i ugnen i 4–6 min, eller tills gyllene och krispiga.
TIPS: Håll ett öga på dem så de inte bränns vid.
Under tiden, skär gurka i halvmånar.
Grovhacka tomat.
Skölj spenat.
Blanda spenat, tomat, gurka, syltade grönsaker (inklusive lag), olivolja [1/2 msk | 1 msk], salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och en nypa peppar i en medelstor skål.
Vänd ner svalnade linser i skålen.
Smula salladsost [1/2 paket, 2P] grovt.
Lägg upp sallad i skålar och toppa med pitakrutonger.
Ringla över gräddfil och toppa med salladsost.