Butter masala är en mild indisk curry – perfekt även för de som inte gillar för stark mat. Vår vegetariska version innehåller grillost, som vi steker gyllene med vår egen kryddblandning Milda Mahal samtidigt som vi kokar vitlöksris. Såsesn på matlagningsgrädde smaksätts med tikka masala och innehåller även tomatpuré, smör och spenat. Vi gör även en svalkande raita på yoghurt, gurka, mynta och vitlök.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
200 g
Grillost
(Innehåller Mjölk)
30 g
Tikka masala
½ burk
Tomatpuré
4 g
Milda Mahal
75 ml
Matlagningsgrädde
(Innehåller Mjölk)
60 g
Spenat
(Kan innehålla Selleri)
150 g
Långkornigt vitt ris
1 st
Lök
1 st
Vitlöksklyfta
1 st
Gurka
1 portionspåse
Mynta
75 ml
Yoghurt
(Innehåller Mjölk)
4 g
Grönsaksbuljong
(Innehåller Selleri)
½ msk
Smör (steg 1)
¼ tsk
Salt (steg 1)
3 dl
Vatten (steg 1)
¼ tsk
Salt (steg 2)
1 dl
Vatten (steg 5)
½ tsk
Salt (steg 5)
¼ tsk
Socker (steg 5)
½ msk
Olivolja (steg 5)
1 msk
Smör (steg 5)
Finhacka eller pressa vitlök.
Hetta upp smör [½ msk | 1 msk] i en medelstor kastrull på medelvärme. Fräs vitlök i 30 sek, eller tills väldoftande.
Tillsätt vatten [3 dl | 51/2 dl] och koka upp. Rör i ris, grönsaksbuljong och salt [1/4 tsk | 1/2 tsk], sänk till medellåg värme och sjud under lock i 14 min.
Ta av kastrullen från värme och låt vila under lock i 10 min.
TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte!
Under tiden, grovhacka gurka.
Finhacka myntablad.
Blanda yoghurt, mynta, gurka och salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] i en liten skål.
Tärna grillost i 2 cm stora bitar.
Blanda grillost och Milda Mahal i en medelstor skål.
Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek grillost under omrörning i 4–5 min, eller tills gyllene.
Ställ åt sidan på en tallrik.
Under tiden, skär lök i tunna skivor.
Torka ur pannan och hetta upp olivolja [1/2 msk | 1 msk] på medelhög värme.
Stek lök i 4–5 min, tills mjuk.
Tillsätt tomatpuré [1/2 burk, 2P], smör [1 msk | 2 msk] och tikka masala och stek i 30 sek, tills väldoftande och smöret har smält.
Sänk till medelvärme och tillsätt vatten [1 dl | 2 dl], salt [1/2 tsk | 1 tsk], socker [1/4 tsk | 1/2 tsk], matlagningsgrädde [1/2 paket, 2P] och spenat.
Sjud i 2–3 min, tills tjocknat.
Lägg upp ris i skålar.
Toppa med masalasås och grillost.
Servera med raita.