Det indiska köket bjuder alltid på massor av härliga kryddor och smaker, och det här receptet är inget undantag! Vi bygger en utsökt bowl på en bas med fluffigt kokosris och toppar med tikka masala-kryddade räkor och en smakrik sallad på mango, gurka, mynta och limesyltad rödlök. En klick krämig och svalkande vitlöksyoghurt blir pricken över i på kvällens middag.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
150 g
Räkor
(Innehåller Kräftdjur)
150 g
Jasminris
1 g
Chiliflakes
15 g
Tikka masala
½ st
Mango
75 ml
Yoghurt
(Innehåller Mjölk)
1 st
Gurka
1 portionspåse
Mynta
15 g
Riven kokos
(Kan innehålla Korn, Sesam, Råg, Jordnötter, Vete, Gluten, Nötter, Spelt, Havre)
½ st
Rödlök
½ st
Lime
½ st
Vitlöksklyfta
3 dl
Vatten (steg 1)
½ tsk
Salt (steg 1)
½ msk
Smör (steg 1)
½ tsk
Socker (steg 2)
¼ tsk
Salt (steg 2)
½ msk
Olivolja (steg 5)
¼ tsk
Salt (steg 5)
1 msk
Smör (steg 5)
Hetta upp smör [1/2 msk | 1 msk] i en medelstor kastrull på medelhög värme.
Fräs riven kokos i 30 sek, eller tills väldoftande.
Tillsätt vatten [3 dl | 6 dl] och koka upp. Rör i ris och salt [1/2 tsk | 1 tsk], sänk till medellåg värme och sjud under lock i 10 min.
Ta av kastrullen från värme och låt vila under lock i 10 min.
TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte!
Under tiden, finhacka rödlök [1/2 st, 2P].
Halvera lime [1/2 st, 2P].
Pressa limesaft i en liten skål. Tillsätt socker [1/2 tsk | 1 tsk] och salt [1/4 tsk | 1/2 tsk].
Vänd lök i lagen och ställ åt sidan.
Skala och skär mango [1/2 st, 2P] i tre delar längs med kärnan i mitten. Tärna i 1 cm stora bitar.
Riv myntablad i grova bitar.
Grovhacka gurka.
Blanda gurka, mango och mynta i en stor skål.
Finhacka eller pressa vitlök [1/2 klyfta, 2P].
Blanda yoghurt, vitlök, en nypa salt och peppar i en liten skål.
Blanda räkor, tikka masala [1/2 paket, 2P] och chiliflakes i en medelstor skål.
TIPS: Skippa chili eller använd mindre om du inte tycker om stark mat.
Hetta upp olivolja [1/2 msk | 1 msk] i en stor stekpanna på medelhög värme.
Tillsätt räkor och krydda med salt [1/4 tsk | 1/2 tsk].
Stek i 1–2 min per sida, eller tills gyllene och genomstekta. Tillsätt smör [1 msk | 2 msk] och låt smälta.
Rör ner syltad rödlök i skålen med mango, gurka och mynta precis innan servering.
TIPS: Räkorna är färdiga när de är rosa utanpå och ogenomskinliga i mitten.
Lägg upp ris i djupa skålar.
Toppa med räkor och sallad.
Servera med en klick vitlöksyoghurt.