Indisk tandoorikryddad räkbowl
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Indisk tandoorikryddad räkbowl

Indisk tandoorikryddad räkbowl

med kokosris och färsk mangosallad

Det indiska köket bjuder alltid på massor av härliga kryddor och smaker, och det här receptet är inget undantag! Vi bygger en utsökt bowl på en bas med fluffigt kokosris och toppar med tikka masala-kryddade räkor och en smakrik sallad på mango, gurka, mynta och limesyltad rödlök. En klick krämig och svalkande vitlöksyoghurt blir pricken över i på kvällens middag.

Taggar:
Snabb
<650 kcal 2P-baserat
Stark
Laga mig först
Allergener:
Kräftdjur
Mjölk

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid25 minuter
15 minuter
NivåLätt

Ingredienser

Antal portioner

150 g

Räkor

(Innehåller Kräftdjur)

150 g

Jasminris

1 g

Chiliflakes

15 g

Tikka masala

½ st

Mango

75 ml

Yoghurt

(Innehåller Mjölk)

1 st

Gurka

1 portionspåse

Mynta

15 g

Riven kokos

(Kan innehålla Korn, Sesam, Råg, Jordnötter, Vete, Gluten, Nötter, Spelt, Havre)

½ st

Rödlök

½ st

Lime

½ st

Vitlöksklyfta

Ingår inte i din leverans

3 dl

Vatten (steg 1)

½ tsk

Salt (steg 1)

½ msk

Smör (steg 1)

½ tsk

Socker (steg 2)

¼ tsk

Salt (steg 2)

½ msk

Olivolja (steg 5)

¼ tsk

Salt (steg 5)

1 msk

Smör (steg 5)

sideBannerName

Näringsvärden

Energi (kJ)2506 kJ
Energi (kcal)599 kcal
Fett23.3 g
varav mättat13.8 g
Kolhydrater77.9 g
varav socker15.9 g
Protein18.3 g
Salt4.4 g

Köksredskap

Stekpanna
Kastrull

Instruktioner

Koka ris
1

Hetta upp smör [1/2 msk | 1 msk] i en medelstor kastrull på medelhög värme.

Fräs riven kokos i 30 sek, eller tills väldoftande.

Tillsätt vatten [3 dl | 6 dl] och koka upp. Rör i ris och salt [1/2 tsk | 1 tsk], sänk till medellåg värme och sjud under lock i 10 min.

Ta av kastrullen från värme och låt vila under lock i 10 min.

TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte!

Sylta rödlök
2

Under tiden, finhacka rödlök [1/2 st, 2P].

Halvera lime [1/2 st, 2P]. 

Pressa limesaft i en liten skål. Tillsätt socker [1/2 tsk | 1 tsk] och salt [1/4 tsk | 1/2 tsk].

Vänd lök i lagen och ställ åt sidan. 

Förbered råvaror
3

Skala och skär mango [1/2 st, 2P] i tre delar längs med kärnan i mitten. Tärna i 1 cm stora bitar.

Riv myntablad i grova bitar.

Grovhacka gurka.

Blanda gurka, mango och mynta i en stor skål.

Förbered räkor
4

Finhacka eller pressa vitlök [1/2 klyfta, 2P].

Blanda yoghurt, vitlök, en nypa salt och peppar i en liten skål.

Blanda räkor, tikka masala [1/2 paket, 2P] och chiliflakes i en medelstor skål. 

TIPS: Skippa chili eller använd mindre om du inte tycker om stark mat.

Stek räkor
5

Hetta upp olivolja [1/2 msk | 1 msk] i en stor stekpanna på medelhög värme.

Tillsätt räkor och krydda med salt [1/4 tsk | 1/2 tsk].

Stek i 1–2 min per sida, eller tills gyllene och genomstekta. Tillsätt smör [1 msk | 2 msk] och låt smälta.

Rör ner syltad rödlök i skålen med mango, gurka och mynta precis innan servering.

TIPS: Räkorna är färdiga när de är rosa utanpå och ogenomskinliga i mitten.

Servera
6

Lägg upp ris i djupa skålar.

Toppa med räkor och sallad.

Servera med en klick vitlöksyoghurt.