På med kockhatten, för nu är det dags att svänga ihop en riktig festmåltid! Helstekt kyckling är supergott och känns extra lyxigt, men är lätt som en plätt att laga eftersom den sköter sig själv i ugnen. Vi smaksätter den med BBQ-kryddmix och serverar den med krossad potatis som vi toppar med hemmagjord pesto. Med en smarrig sallad med rucola, körsbärstomater och salladsost och en krämig gräddsås med medelhavskryddor blir den kulinariska upplevelsen komplett.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
1100 g
Hel kyckling
5 g
BBQ-kryddmix
(Innehåller Ägg Kan innehålla Ägg)
½ st
Vitlöksklyfta
300 ml
Matlagningsgrädde
(Innehåller Mjölk)
10 g
Kycklingfond
100 g
Soltorkade tomater
4 g
Medelhavets Pärla
40 g
Finriven ost
(Innehåller Mjölk, Ägg)
500 g
Potatis
1 portionspåse
Bladpersilja
1 portionspåse
Basilika
250 g
Körsbärstomater
150 g
Grekisk salladsost
(Innehåller Mjölk)
70 g
Rucola
20 g
Pinjenötter
(Kan innehålla Vete, Nötter, Jordnötter, Sesam, Korn, Havre, Råg, Spelt)
2 msk
Olivolja (steg 1)
1 tsk
Salt (steg 1)
2.5 msk
Olivolja (steg 3)
1 msk
Vatten (steg 3)
¼ tsk
Salt (steg 3)
1 msk
Olivolja (steg 4)
¼ tsk
Salt (steg 4)
1 msk
Olivolja (steg 5)
1 dl
Vatten (steg 5)
¾ tsk
Salt (steg 5)
TIPS: Ta ut kycklingen från kylskåpet 30 min innan tillagning.
Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft). Koka upp en stor kastrull med saltat vatten.
Blanda olivolja [2 msk | 4 msk] och BBQ-kryddmix i en liten skål. Torka kyckling torr med hushållspapper och ringla över BBQ-olja. Krydda med salt [1 tsk | 11/2 tsk] både på ut- och insidan. Placera kyckling på en plåt med bakplåtspapper och rosta i ugnen i 20 min.
Sänk ugnsvärmen till 220 °C/200 °C (varmluft) efter 20 min och rosta i ytterligare 25–35 min, eller till genomstekt. Kycklingen är tillagad när skyn är klar vid tillskärning.
TIPS: Låt kyckling vila i 20 min innan servering.
VIKTIGT: Tvätta händer och köksredskap noggrant efter hantering av rå kyckling.
Koka potatis (oskalad) i 15–18 min, eller tills nästan genomkokta.
Under tiden, finhacka persilja, pinjenötter och basilika.
Finhacka eller pressa vitlök [1/2 klyfta, 2P].
Blanda persilja, pinjenötter, basilika, vitlök, finriven ost, olivolja [21/2 msk | 5 msk], vatten [1 msk | 2 msk], salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och en nypa peppar i en medelstor skål. Ställ åt sidan.
TIPS: Tillsätt en skvätt vatten om peston är för torr.
TIPS: Ju finare du hackar ingredienserna till peston, desto bättre!
Halvera körsbärstomater.
Tärna salladsost i 2 cm stora bitar.
Skölj rucola.
Blanda rucola, salladsost, körsbärstomater, olivolja [1 msk | 2 msk] och salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] i en skål.
Häll av vattnet från potatis och placera den på en plåt med bakplåtspapper.
Krossa den lätt med en gaffel och vänd sedan tillsammans med en generös skvätt olivolja och salt [1/4 tsk | 1/2 tsk]. Rosta i ugnen i 10–12 min, eller tills gyllene.
Hetta upp olivolja [1 msk | 2 msk] i en stor stekpanna på medelhög värme. Stek soltorkade tomater i 1–2 min.
Tillsätt Medelhavets Pärla och stek i ytterligare 30 sek. Tillsätt matlagningsgrädde, vatten [1 dl | 2 dl], salt [1/2 tsk | 1 tsk] och kycklingfond. Sjud i 3–4 min, eller tills tjocknat.
Lägg upp kyckling på ett serveringsfat eller en tallrik.
Lägg upp krossad potatis på ett serveringsfat eller en tallrik och toppa med pesto.
Servera med sallad.
Häll upp sås i en såssnipa eller skål.
Ställ fram allt på bordet.