Italiensk lax- och räkpasta
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Italiensk lax- och räkpasta

Italiensk lax- och räkpasta

med krämig gräddsås och persiljepesto

Italien har mycket mera att bjuda på än pizza och lasagne. Ikväll lagar vi mat från havet i form av en ljuvlig italiensk lax- och räkpasta. Vi kryddar lax och räkor med persiljepesto, och rostar dem i ugnen. Sen tillsätter vi räkorna och tagliatelle till en krämig gräddsås med schalottenlök, ost, citron och brytärtor. Vi toppar vår krämiga pasta med lax, persilja och chili!

Allergener:
Fisk
Kräftdjur
Sulfiter
Ägg
Gluten
Vete
Mjölk

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid30 minuter
30 minuter
NivåLätt

Ingredienser

Antal portioner

1

Bladpersilja

2

Vitlöksklyfta

½

Röd chili

1

Schalottenlök

1

Ekologisk citron

150

Sockerärtor

250

Laxfilé

(Innehåller Fisk)

150

Räkor

(Innehåller Kräftdjur, Sulfiter Kan innehålla Mjölk, Ägg, Senap, Soja, Gluten, Sesam, Fisk, Blötdjur)

250

Tagliatelle

(Innehåller Ägg, Gluten, Vete Kan innehålla Soja, Ägg, Senap)

1

Matlagningsgrädde

(Innehåller Mjölk)

20

Finriven ost

(Innehåller Mjölk, Ägg)

4

Kycklingbuljong

Ingår inte i din leverans

2

Olivolja (steg 2)

½

Vetemjöl (steg 5)

1

Smör (steg 5)

sideBannerName

Näringsvärden

Energi (kcal)1156 kcal
Energi (kJ)4836 kJ
Fett63.51 g
varav mättat22.9 g
Kolhydrater85.18 g
varav socker10.6 g
Protein62.05 g
Salt2.1 g

Köksredskap

Bakplåt
Stekpanna
Rivjärn
Kastrull

Instruktioner

Förbered grönsaker
1

Sätt ugnen på 220°C/200°C (varmluft). Koka upp en stor kastrull med saltat* vatten*. Halvera brytärtor. Grovhacka persilja. Riv en nypa citronzest och skär sen citron i klyftor. Finhacka eller pressa vitlök. Halvera chili på längden, kärna ur och skär i tunna skivor. Finhacka schalottenlök. TIPS: Vattnet ska vara lika salt som havsvatten. 

Tillaga lax och räkor
2

Dutta lax och räkor torra med hushållspapper och krydda med salt* och peppar*. Blanda en nypa citronzest, chili (spara lite till garnering), olivolja* [2 msk | 4 msk], en nypa salt* och peppar*, hälften av persilja och hälften av vitlök i en liten skål. Placera lax med skinnsidan ner på en plåt med bakplåtspapper och ringla över persiljepesto. Tillaga i mitten av ugnen i 9-10 min, eller tills lax är genomstekt. TIPS: Laxen är färdiglagad när köttet är ogenomskinligt i mitten. 

Koka pasta och brytärtor
3

Tillsätt pasta och brytärtor till det kokande vattnet och koka under omrörning tills ‘al dente’, 2-3 min. Spara lite pastavatten [1 dl | 2 dl], häll av resten och lägg tillbaka pasta och brytärtor i kastrullen. Tillsätt eventuellt en skvätt olivolja*. TIPS: ‘Al dente’ betyder att pasta är genomkokt, men att den fortfarande har tuggmotstånd. 

Tillsätt räkor
4

Tillsätt räkor till plåten med lax, när det återstår 3-4 min av laxens tillagningstid, och tillaga dem i resterende tid. TIPS: Räkorna är färdiga när de är rosa utanpå och ogenomskinliga i mitten. Ställ räkor åt sidan på en tallrik täckt med folie.

Laga gräddsås
5

Hetta upp smör* [1 msk | 2 msk] på medelhög värme. Stek schalottenlök och resterande vitlök i 1-2 min, eller tills mjuka. Strö över vetemjöl* [½ msk | 1 msk], och rör så schalottenlök täcks. Tillsätt matlagningsgrädde, pastavatten, riven hårdost och kycklingbuljong, och koka under omrörning tills sås har tjocknat något, 2-3 min. Rör i räkor, pasta, brytärtor och en skvätt citronjuice, och smaka av med salt* och peppar*.

Servera
6

Lägg upp räkpasta på tallrikar och toppa med lax. Garnera med resterande persilja och chili, och servera resterande citronklyftor vid sidan av. TIPS: Skippa chili om du inte tycker om stark mat.