Italien har mycket mera att bjuda på än pizza och lasagne. Ikväll lagar vi mat från havet i form av en ljuvlig italiensk lax- och räkpasta. Vi kryddar lax och räkor med persiljepesto, och rostar dem i ugnen. Sen tillsätter vi räkorna och tagliatelle till en krämig gräddsås med schalottenlök, ost, citron och sockerärtor. Vi toppar vår krämiga pasta med lax, persilja och chili!
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
1
Bladpersilja
2
Vitlöksklyfta
½
Röd chili
1
Schalottenlök
1
Citron
1
Sockerärtor
250
Laxfilé
(Innehåller Fisk)
150
Räkor
(Innehåller Kräftdjur, Sulfiter Kan innehålla Mjölk, Ägg, Senap, Soja, Gluten, Sesam, Fisk, Blötdjur)
250
Tagliatelle
(Innehåller Ägg, Gluten, Vete Kan innehålla Soja, Ägg, Senap)
1
Matlagningsgrädde
(Innehåller Mjölk)
20
Finriven ost
(Innehåller Mjölk, Ägg)
4
Grönsaksbuljong
(Innehåller Selleri)
2
Olivolja (steg 2)
½
Vetemjöl (steg 5)
1
Smör (steg 5)
¼
Salt (steg 5)
Värm ugnen till 220°C/200°C (varmluft).
Koka upp en stor kastrull med saltat vatten.
TIPS: Kokvattnet ska vara lika salt som havsvatten.
Halvera sockerärtor.
Grovhacka persilja.
Skär citron i klyftor.
Finhacka eller pressa vitlök.
Halvera, kärna ur och skär chili [1/2 st, 2P] i tunna skivor.
Finhacka schalottenlök.
Torka lax och räkor med hushållspapper och krydda med salt och peppar.
Blanda en nypa chili (spara lite till garnering), hälften av persilja, hälften av vitlöken,
olivolja [2 msk | 4 msk], en nypa salt och peppar i en liten skål.
Placera lax med skinnsidan ner på en plåt med bakplåtspapper och ringla över persiljepesto. Tillaga i mitten av ugnen i 9-10 min, eller tills lax är genomstekt.
TIPS: Laxen är färdiglagad när köttet är ogenomskinligt i mitten.
Tillsätt pasta och sockerärtor till det kokande vattnet och koka under omrörning tills ‘al dente’, 2-3 min.
Spara lite pastavatten [1 dl | 2 dl] innan du häller av resten.
Vänd eventuellt pasta och sockerärtor med en skvätt olivolja i kastrullen.
TIPS: ‘Al dente’ betyder att pasta är genomkokt, men att den fortfarande har tuggmotstånd.
Tillsätt räkor till plåten med lax, när det återstår 3-4 min av laxens tillagningstid, och tillaga dem i resterende tid.
TIPS: Räkorna är färdiga när de är rosa utanpå och ogenomskinliga i mitten.
Ställ räkor åt sidan på en tallrik täckt med folie.
Hetta upp smör [1 msk | 2 msk] på medelhög värme. Stek schalottenlök och resterande vitlök i 1-2 min, eller tills mjuk. Strö över vetemjöl [½ msk | 1 msk], och rör så schalottenlök täcks.
Tillsätt matlagningsgrädde, sparat pastavatten, riven ost och grönsaksbuljong, och koka under omrörning tills sås har tjocknat något, 2-3 min.
Rör i räkor, pasta, sockerärtor och en skvätt citronjuice. Krydda med salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och peppar.
Lägg upp räkpasta på tallrikar och toppa med lax.
Garnera med resterande persilja och chili.
Servera resterande citronklyftor vid sidan av.
TIPS: Skippa chili om du inte tycker om stark mat.