Italien har mycket mera att bjuda på än pizza och lasagne. I kväll lagar vi mat från havet i form av en ljuvlig lax- och räkpasta. Vi smaksätter laxen med en örtolja med persilja, vitlök och chili och ugnssteker den. Sen tillsätter vi räkorna och färsk tagliatelle till en krämig gräddsås med schalottenlök, ost, citron och sockerärtor. Festmat på en halvtimme!
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
1 st
Citron
½ st
Röd chili
250 g
Laxfilé
(Innehåller Fisk)
1 st
Schalottenlök
150 ml
Matlagningsgrädde
(Innehåller Mjölk)
250 g
Tagliatelle
(Innehåller Ägg, Gluten, Vete Kan innehålla Soja, Ägg, Senap)
2 st
Vitlöksklyfta
150 g
Räkor
(Innehåller Kräftdjur)
20 g
Finriven ost
(Innehåller Mjölk, Ägg)
4 g
Grönsaksbuljong
(Innehåller Selleri)
1 portionspåse
Sockerärtor
1 portionspåse
Bladpersilja
2 msk
Olja till örtolja
¼ tsk
Salt till fisk
1 dl
Sparat pastavatten
¼ tsk
Salt till räkor
1 msk
Smör till stekning
½ msk
Mjöl till sås
¼ tsk
Salt till pasta
Värm ugnen till 220 °C/200 °C (varmluft).
Koka upp en stor kastrull med saltat vatten.
Halvera sockerärtor.
Grovhacka persilja.
Skär citron i klyftor.
Finhacka eller pressa vitlök.
Halvera, kärna ur och skär chili i tunna skivor.
Finhacka schalottenlök.
TIPS: Kokvattnet ska vara lika salt som havsvatten.
Blanda hälften av chilin, hälften av persiljan, hälften av vitlöken, olivolja och en nypa salt och peppar i en liten skål.
Torka lax och räkor med hushållspapper och krydda med salt.
Placera lax med skinnsidan ner på en plåt med bakplåtspapper och ringla över örtoljan. Tillaga i mitten av ugnen i 9–10 min, eller tills genomstekt.
TIPS: 1) Skippa chili eller använd mindre om du inte tycker om stark mat. 2) Laxen är färdiglagad när köttet är ogenomskinligt i mitten.
Tillsätt pasta och sockerärtor till det kokande vattnet och koka tills ”al dente”, 2–3 min. Rör om då och då.
Precis innan pastan är färdig, skopa upp kokvatten i en kopp.
Häll av vattnet och lägg tillbaka pasta och sockerärtor i kastrullen.
TIPS: ”Al dente” betyder att pasta är genomkokt, men att den fortfarande har tuggmotstånd.
Tillsätt räkor till plåten med lax när det återstår 3–4 min av laxens tillagningstid. Krydda med salt och tillaga resterende tid.
TIPS: Räkorna är färdiga när de är rosa utanpå och ogenomskinliga i mitten.
Hetta upp smör i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek schalottenlök och resterande vitlök i 1–2 min, eller tills mjuk. Strö över vetemjöl och rör så schalottenlök täcks.
Tillsätt matlagningsgrädde, sparat pastavatten, riven ost och grönsaksbuljong och sjud under omrörning tills sås har tjocknat något, 2–3 min.
Rör i räkor, pasta, sockerärtor och en skvätt citronsaft. Krydda med salt och en nypa peppar.
Lägg upp räkpasta på tallrikar och toppa med lax.
Garnera med resterande persilja och chili.
Servera resterande citronklyftor vid sidan av.