Ikväll ska vi laga en japansk quinoabowl fylld med spännande ingredienser. Vi blandar quinoa med spetskål, morot, limezest, ingefära och sojasås. Vi serverar vår bowl med stekta champinjoner, en ljuvlig mangosalsa med salladslök och chili, sesammajo och rostade sesamfrön.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
200
Trefärgad quinoa
½
Mango
1
Salladslök
2
Morot
1
Röd chili
200
Champinjoner
½
Ingefära
150
Förskuren spetskål
1
Ekologisk lime
12.5
Sojasås
(Innehåller Vete, Soja, Gluten)
50
Svart sesammajonnäs
(Innehåller Senap, Soja, Gluten, Vete, Sesam, Ägg)
10
Sesamfrön
5
Vatten (steg 1)
½
Salt (steg 5)
1
Olivolja (steg 4)
Koka upp en stor kastrull med saltat vatten* [5 dl | 10 dl]. Tillsätt quinoa och koka upp. Sänk till medelvärme och koka tills fröna har blivit dubbelt så stora, 12-15 min. Häll av i en sil, skölj med kallt vatten, och lägg tillbaka quinoa i kastrullen. Täck med lock och ställ åt sidan.
Skala och tärna mango [1/2 st, 2P] i 1 cm stora bitar. Skiva salladslök tunt. Riv limezest och skär sen lime i klyftor. Kärna ur och finhacka chili [½ st, 2P]. Blanda mango, salladslök (spara lite till garnering), en generös skvätt limejuice och en nypa chili i en liten skål. Krydda med salt* och peppar*, och ställ åt sidan. TIPS: Tillsätt mer chili till salsan om du tycker om stark mat.
Skiva svamp tunt. Riv morot (oskalad) och ingefära [½ st, 2P].
Hetta upp en stor, torr stekpanna på medelhög värme. Rosta sesamfrön i 3-4 min, eller tills gyllene. Ställ åt sidan i en skål. Hetta upp olivolja* [1 msk | 2 msk] i samma stekpanna på medelhög värme. Stek svamp i 2-3 min, eller tills gyllene. Tillsätt sojasås [½ msk | 1 msk] och stek i ytterligare 1 min.
Blanda spetskål och en nypa salt* i en medelstor skål. Tillsätt eventuellt en skvätt olivolja*. Massera kålen med händerna. Tillsätt morot, limezest, ingefära och sojasås [1/2 msk | 1 msk] till skålen. Rör i färdig quinoa. Krydda med salt* [½ tsk | 1 tsk] och peppar*. Blanda sesammajo och en skvätt vatten* i en liten skål.
Lägg upp quinoa i skålar. Toppa med svamp och mangosalsa, och skeda över sesammajonnäs. Garnera med rostade sesamfrön och resterande salladslök. Servera med resterande limeklyftor.