Japansk mat är så mycket mer än bara sushi! Till dagens rätt har vi hämtat inspiration från detta fantastiska kök och lagar fluffigt ingefärsris och pankopanerade kungsräkor som vi steker gyllene och krispiga och toppar med teriyakisås. Vi hinner också svänga ihop inte mindre än två gröna tillbehör – limesyltad gurka och rädisor och en krämig kålsallad med asiatisk majonnäs. Knaprig topping på salladslök, rostade sesamfrön och chiliflakes fulländar denna kulinariska upplevelse.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
250 g
Kungsräkor
(Innehåller Kräftdjur Kan innehålla Kräftdjur)
50 g
Pankoströbröd
(Innehåller Gluten, Vete)
150 g
Jasminris
150 g
Förskuren spetskål
1 st
Salladslök
10 g
Sesamfrön
(Innehåller Sesam Kan innehålla Vete, Korn, Nötter, Gluten, Spelt, Kamut, Jordnötter, Havre, Råg)
½ st
Lime
75 g
Rädisor
1 st
Gurka
37.5 g
Teriyakisås
(Innehåller Gluten, Vete, Soja)
½ st
Ingefära
½ g
Chiliflakes
50 g
Asiatisk majonnäs
(Innehåller Sesam, Ägg, Senap, Soja, Gluten, Vete)
½ msk
Smör (steg 1)
½ tsk
Salt (steg 1)
3 dl
Vatten (steg 1)
½ tsk
Socker (steg 2)
¼ tsk
Salt (steg 2)
¼ tsk
Salt (steg 3)
1 msk
Vetemjöl (steg 4)
1 st
Ägg (steg 4)
¼ tsk
Salt (steg 4)
1 msk
Olivolja (steg 5)
Riv ingefära (oskalad) fint.
Hetta upp smör [½ msk | 1 msk] i en medelstor kastrull på medelvärme.
Fräs ingefära [2 tsk | 4 tsk] i 30 sek, eller tills väldoftande.
Tillsätt vatten [3 dl | 6 dl] och koka upp. Rör i ris och salt [½ tsk | 1 tsk], sänk till medellåg värme och sjud under lock i 12 min.
Ta av kastrullen från värme och låt vila under lock i 10 min.
TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte!
Under tiden, halvera lime [1/2 st, 2P].
Skär rädisor och gurka i tunna skivor på diagonalen.
Pressa limesaft i en medelstor skål. Tillsätt socker [1/2 tsk | 1 tsk], salt [1/4 tsk | 1/2 tsk], gurka och rädisor.
Vänd grönsaker i lagen och ställ åt sidan. Häll av lag innan servering.
Skär salladslök i tunna skivor.
Blanda sesamfrön, salladslök och chiliflakes [1/2 paket, 2P] i en liten skål.
Blanda spetskål, salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och asiatisk majonnäs i en stor skål. Ställ åt sidan.
TIPS: Skippa chili eller använd mindre om du inte tycker om stark mat.
Torka räkor med hushållspapper och placera dem i en medelstor skål.
Tillsätt mjöl [1 msk | 2 msk], salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och en nypa peppar och vänd runt.
Vispa ägg [1 st | 1 st] i en liten skål. För 2P: Använd bara ett halvt ägg. Tillsätt ägget till skålen med räkor och vänd runt.
Hetta upp en stor stekpanna på medelhög värme och tillsätt olivolja så det täcker pannan.
Vänd ner panko i skålen med räkor så de täcks av ett jämnt lager precis innan servering.
Stek räkor i 1–2 min per sida, eller tills gyllene och genomstekta. Vänd dem försiktigt.
TIPS: Det gör inget om panko ramlar av, du kan strö över det senare!
TIPS: Räkorna är färdiga när de är rosa utanpå och ogenomskinliga i mitten.
Lägg upp ris, syltade grönsaker, slaw och räkor i djupa tallrikar.
Ringla teriyakisås [1/2 paket, 2P] över räkor.
Toppa med sesamcrunch.