Kinesisk sötsur kyckling
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Kinesisk sötsur kyckling

Kinesisk sötsur kyckling

med aromatisk pak choi och basmatiris

Sötsur sås är en klassiker från det kinesiska köket som du säkert ätit massor av gånger, men har du provat att göra den själv? Vår version innehåller sweet chilisås, sojasås, vitvinsvinäger och ketchup och vi använder den för att smaksätta kyckling som vi steker med lök och sockerärtor. Kokt basmatiris blir ett perfekt tillbehör och vi svänger även ihop en spännande sallad med pak choi, apelsin, jordnötter och ingefära.

Allergener:
Jordnötter
Vete
Soja
Gluten
Sulfiter
Sesam

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid25 minuter
25 minuter
NivåLätt

Ingredienser

Antal portioner

1 st

Pak choi

½ st

Röd chili

2 st

Vitlöksklyfta

10 g

Ingefärspasta

20 g

Saltade jordnötter

(Innehåller Jordnötter Kan innehålla Sesam, Nötter)

150 g

Basmatiris

300 g

Strimlad kycklingbröstfilé

50 ml

Sojasås

(Innehåller Vete, Soja, Gluten)

12 ml

Vitvinsvinäger

(Innehåller Sulfiter)

1 st

Lök

1 st

Apelsin

80 g

Sweet chilisås

10 g

Sesamfrön

(Innehåller Sesam Kan innehålla Vete, Korn, Nötter, Gluten, Spelt, Kamut, Jordnötter, Havre, Råg)

1 portionspåse

Sockerärtor

1 st

Salladslök

Ingår inte i din leverans

3 dl

Vatten till ris

½ tsk

Salt till ris

¼ tsk

Salt till sallad

2 msk

Smör till sås

1 msk

Ketchup till sås

¼ tsk

Salt till kött

1 msk

Mjöl till panering

1 msk

Olja till stekning

½ msk

Olja till grönsaker

sideBannerName

Näringsvärden

Energi (kJ)4186 kJ
Energi (kcal)1001 kcal
Fett36.5 g
varav mättat12.5 g
Kolhydrater121.3 g
varav socker39.6 g
Protein52.3 g
Salt8.9 g

Instruktioner

Koka ris
1

Koka upp en medelstor kastrull med vatten.

Rör i ris och salt, sänk till medellågvärme och sjud under lock i 10 min.

Ta av kastrullen från värme och låt vila under locki 10 min.

TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte!

Blanda pak choi-sallad
2

Under tiden, grovhacka pak choi.

Skär bort botten och toppen på apelsinen, skär sedan bort skalet runt om. Var noga med att skära bort allt det vita från skalet.

Halvera apelsin och skär sedan i 2 cm tjocka bitar, ta bort eventuella kärnor.

Grovhacka jordnötter.

Blanda ingefärspasta, pak choi, apelsin, jordnötter och salt i en stor skål och ställ åt sidan.

Laga sötsur sås
3

Skär lök och salladslök i tunna skivor. Kärna ur och finhacka chili.

Blanda salladslök och chili i en liten skål och ställ åt sidan.

Finhacka eller pressa vitlök. Smält smör i en medelstor kastrull på medelhög värme. Stek vitlök i 30 sek, tills väldoftande.

Tillsätt sweet chilisås, sojasås, vitvinsvinäger och ketchup, rör om och ta av från värme.

TIPS: Skippa chili eller använd mindre om du inte tycker om stark mat.

Stek kyckling
4

Torka kyckling med hushållspapper och blanda med salt och vetemjöl i en stor skål.

Hetta upp olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.

Stek kyckling och lök i 3–4 min, tills kyckling är genomstekt.

VIKTIGT: Tvätta händer och köksredskap noggrant efter hantering av rå kyckling.

TIPS: Kycklingen är färdiglagad när köttet inte längre är rosa i mitten.

Tillsätt sötsur sås
5

Tillsätt sockerärtor till stekpannan och stek i 1–2 min, tills något mjuka.

Sänk till medelvärme och tillsätt sötsur sås.

Rör ihop och ta av stekpannan från värme.

Rör ner olivolja i skålen med pak choi precis innan servering.

Servera
6

Lägg upp ris och sötsur kyckling i skålar.

Toppa med salladslök, sesamfrön och chili.

Servera med pak choi-sallad.