Denna koreanska nationalrätt har utvecklats och förfinats under 1000 år. Vanliga människor åt bibimbap på nyårskvällen för att bli av med rester inför det nya året - lösningen var helt enkelt att lägga alltsammans i en skål och blanda. Vi behöver dock inget nyår för att ha en anledning till att laga bibimbap. Vår version stoltserar med köttfärs marinerad i vitlök och ingefära, som tillsammans med jasminriset förhöjer smaken på grönsakerna.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
225 g
Nötfärs
2 st
Vitlöksklyfta
2 st
Morot
10 g
Sriracha
150 g
Jasminris
1 st
Pak choi
200 g
Champinjoner
25 ml
Sojasås
(Innehåller Vete, Soja, Gluten)
2 tsk
Ingefära
12 ml
Vitvinsvinäger
(Innehåller Sulfiter)
1 st
Salladslök
3 dl
Vatten till ris
½ tsk
Salt till ris
1 msk
Ketchup till sås
½ msk
Olja till stekning
¼ tsk
Salt till kött
Koka upp en medelstor kastrull med vatten.
Rör i ris och salt, sänk till medellåg värme och sjud under lock i 12 min.
Ta av från värme och låt vila under lock i 10 min.
TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte!
Under tiden, skär svamp och salladslök i tunna skivor.
Skala morot i långa band med en potatisskalare.
Grovhacka pak choi.
Riv ingefära (oskalad) fint.
Finhacka eller pressa vitlök.
Blanda salladslök, vitvinsvinäger och en nypa salt i en liten skål. Ställ åt sidan.
Blanda ketchup, sojasås och sriracha i en ny liten skål.
TIPS: Sriracha är starkt, så tillsätt försiktigt efter smak!
Hetta upp en skvätt olivolja i en stekpanna på medelhög värme.
Stek morot och svamp i 3–5 min, eller tills mjuka.
Tillsätt pak choi, vitlök och ingefära. Stek i 1 min, tills väldoftande.
Krydda med en nypa salt och peppar, lägg över till en skål och täck över.
Hetta upp olivolja i stekpannan på medelhög värme.
Tillsätt nötfärs, krydda med salt och en nypa peppar och stek i 4–5 min, eller tills brynt.
Ta stekpannan av värme och tillsätt grönsaker och srirachasås när färsen är genomstekt. Rör om och smaka av med salt och peppar.
VIKTIGT: Köttfärsen är färdiglagad när köttet är genomstekt och utan inslag av rosa.
Häll av lag från salladslök.
Fördela ris i skålar.
Toppa med köttfärs och grönsaker.
Garnera med salladslök.