I kväll serverar vi inget mindre än Lady och Lufsens favorit – pasta med köttbullar i tomatsås. En snabb och enkel middag som går hem hos både stora och små. Vi kokar tagliatelle och toppar den med köttbullar som först brynts och sedan fått koka i en härlig tomatsås med Medelhavsinspirerade kryddor. En sallad med tomat, schalottenlök och rostade pinjenötter blir ett perfekt grönt tillbehör.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
250 g
Tagliatelle
(Innehåller Ägg, Gluten, Vete Kan innehålla Soja, Ägg, Senap)
25 g
Ströbröd
(Innehåller Gluten, Vete)
250 g
Blandfärs
1 paket
Krossade tomater, vitlök & lök
4 g
Medelhavets Pärla
4 g
Köttbuljong
40 g
Finriven ost
(Innehåller Mjölk, Ägg)
60 g
Salladsmix
125 g
Körsbärstomater
1 st
Schalottenlök
20 g
Pinjenötter
(Kan innehålla Vete, Nötter, Jordnötter, Sesam, Korn, Havre, Råg, Spelt)
8 g
Vitlöksflörter
½ tsk
Salt (steg 1)
1 msk
Olivolja (steg 2)
½ tsk
Salt (steg 2)
1 st
Ägg (steg 2)
½ tsk
Salt (steg 3)
1.5 dl
Vatten (steg 3)
½ tsk
Socker (steg 3)
1.5 msk
Smör (steg 3)
1 msk
Olivolja (steg 4)
¼ tsk
Salt (steg 4)
Koka upp en stor kastrull med saltat vatten.
Hetta upp en stor stekpanna på medelhög värme.
Rosta pinjenötter i 3–4 min, eller tills gyllene. Lägg över i en skål.
Skär schalottenlök i tunna skivor.
Blanda schalottenlök, salt [1/2 tsk | 1 tsk] och tillräckligt med vatten för att täcka löken i en liten skål och ställ åt sidan.
TIPS: Kokvattnet ska vara lika salt som havsvatten.
Blanda blandfärs, ägg [1 st | 2 st], ströbröd, hälften av Medelhavets pärla och salt [½ tsk | 1 tsk] i en stor skål.
Rulla färsen till köttbullar med fuktiga händer (5 per person) och placera dem på en tallrik.
Hetta upp olivolja [1 msk | 2 msk] i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek köttbullar, vänd dem regelbundet, i 3–4 min, eller tills brynta.
Tillsätt resterande Medelhavets pärla, Vitlöksflörter, köttbuljong, krossade tomater, salt [1/2 tsk | 1 tsk], vatten [11/2 dl | 3 dl] och socker [1/2 tsk | 1 tsk] till stekpannan.
Sänk till medellåg värme och sjud i 10–15 min, tills sås har tjocknat och köttbullar är genomstekta.
Rör i smör [11/2 msk | 3 msk] och krydda med en nypa salt och peppar.
VIKTIGT: Köttbullar är färdiglagade när de inte längre är rosa i mitten.
Under tiden, skölj salladsmix.
Halvera körsbärstomater.
Häll av schalottenlök.
Blanda tomater, schalottenlök, pinjenötter, salladsmix, olivolja [1 msk | 2 msk] och salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] i en stor skål.
Tillsätt pasta till kastrullen med kokande vatten. Koka pasta i 2–3 min, tills ”al dente”.
Häll av vattnet och lägg tillbaka pasta i kastrullen.
TIPS: ”Al dente” betyder att pasta är genomkokt, men att den fortfarande har tuggmotstånd.
Lägg upp pasta i skålar och toppa med köttbullar i tomatsås.
Strö över ost och servera med sallad.