topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Grekisk räkorzotto

Grekisk räkorzotto

med salladsost och persilja

Orzotto är, som du kanske hör på namnet, ungefär som risotto – men lagas med orzo istället för ris. I kväll ger vi vår orzotto en grekisk twist i form av souvlakikrydda och salladsost. Vi lagar vår orzotto med lök och morot, smaksätter den med tomatpuré, grönsaksbuljong och chiliflakes och tillsätter matlagningsgrädde för extra krämighet. Sedan toppar vi med gyllenstekta räkor, färsk tomat, salladsost och persilja.

Taggar:
Laga mig först
Allergener:
Kräftdjur
Gluten
Vete
Mjölk
Selleri

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid30 minuter
20 minuter
NivåLätt

Ingredienser

Antal portioner

150 g

Räkor

(Innehåller Kräftdjur)

180 g

Orzo

(Innehåller Gluten, Vete Kan innehålla Senap, Soja, Ägg, Lupin)

1 st

Morot

50 g

Grekisk salladsost

(Innehåller Mjölk)

1 st

Tomat

1 burk

Tomatpuré

75 ml

Matlagningsgrädde

(Innehåller Mjölk)

4 g

Souvlaki-kryddmix

4 g

Grönsaksbuljong

(Innehåller Selleri)

1 st

Rödlök

½ g

Chiliflakes

1 portionspåse

Bladpersilja

Ingår inte i din leverans

1 msk

Olivolja (steg 1)

¼ tsk

Socker (steg 1)

4.5 dl

Vatten (steg 2)

1 tsk

Salt (steg 2)

1 msk

Smör (steg 4)

sideBannerName

Näringsvärden

Energi (kJ)2896 kJ
Energi (kcal)692 kcal
Fett27.5 g
varav mättat13.6 g
Kolhydrater79.3 g
varav socker15.3 g
Protein28.4 g
Salt6.7 g

Köksredskap

Stekpanna
Rivjärn

Instruktioner

Förbered orzotto
1

Skär lök i tunna skivor.

Riv morot (oskalad) grovt.

Hetta upp olivolja [1 msk | 2 msk] i en stor stekpanna på medelhög värme. Stek lök och morot i 3–4 min, tills mjuka.

Tillsätt orzo, tomatpuré, socker [1/4 tsk | 1/2 tsk] och hälften av souvlakikryddan. Stek i ytterligare 1 min, tills väldoftande.

Laga orzotto
2

Tillsätt vatten [4,5 dl | 9 dl], grönsaksbuljong, chiliflakes [1/2 paket, 2P] och salt [1 tsk | 2 tsk].

Koka upp, sänk till medelvärme och sjud utan lock. Rör om då och då, tills orzo är mjuk men inte helt genomkokt, cirka 8–12 min.

TIPS: Skippa chili eller använd mindre om du inte tycker om stark mat.

Förbered grönsaker
3

Under tiden, finhacka persilja.

Skär tomat i 1 cm breda klyftor.

Stek räkor
4

Hetta upp smör [1 msk | 2 msk] i en ny stor stekpanna på medelhög värme.

Tillsätt räkor och krydda med resterande souvlakikrydda och en nypa salt.

Stek i 1–2 min per sida, eller tills gyllene och genomstekta. Ta av från värme.

TIPS: Räkorna är färdiga när de är rosa utanpå och ogenomskinliga i mitten.

Tillsätt matlagningsgrädde
5

Rör ner matlagningsgrädde [1/2 paket, 2P] i stekpannan med orzotto.

Sjud i ytterligare 1–2 min, tills något tjocknat och orzo är ”al dente”. Krydda med en nypa salt och peppar.

TIPS: Tillsätt en skvätt vatten om orzon ser torr ut.

TIPS: Kryddningen är avgörande för den här rätten, så smaka av, krydda med salt och peppar och smaka av igen.

TIPS: ”Al dente” betyder att orzon är genomkokt, men att den fortfarande har tuggmotstånd.

Servera
6

Lägg upp orzotto i skålar och toppa med räkor och färsk tomat.

Garnera med persilja och smulad salladsost [1/2 paket, 2P].