Prosciutto är det italienska ordet för skinka. Vi kallar den även parmaskinka, och den används ofta utan tillberedning till tapas. I kväll provar vi något nytt och använder den i en härlig pastarätt, både blandad med portabello, spenat och persilja, men också som garnering.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
150 ml
Matlagningsgrädde
(Innehåller Mjölk)
30 g
Spenat
50 g
Prosciutto
150 g
Portabello
20 g
Italiensk hårdost, hyvlad
(Innehåller Mjölk)
1 paket
Rigatoni
(Innehåller Vete, Gluten Kan innehålla Soja)
4 g
Kycklingbuljong
1 st
Vitlöksklyfta
½ st
Zucchini
½ st
Lök
1 portionspåse
Bladpersilja
¼ tsk
Salt (steg 4)
Koka upp en stor kastrull med saltat vatten.
Skär portabello i tunna skivor.
Finhacka lök [1/2 st, 2P] och vitlök.
Grovhacka persilja.
Skölj spenat.
Skär zucchini [1/2 st, 2P] i 2 cm stora bitar.
Grovhacka prosciutto.
Tillsätt pasta till det kokande vattnet och koka i 11–12 min, eller tills "al dente".
Häll av vattnet och lägg tillbaka pasta i kastrullen.
Tillsätt eventuellt lite olivolja.
TIPS: Kokvattnet ska vara lika salt som havsvatten.
TIPS: "Al dente" betyder att pasta är genomkokt, men att den fortfarande har tuggmotstånd.
Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Fräs prosciutto i 3–4 min, tills krispig.
Lägg över den till en tallrik med hushållspapper.
Tillsätt lök, zucchini, portabello och vitlök till stekpannan. Tillsätt en skvätt olivolja vid behov. Stek i 4–5 min, eller tills de börjar mjukna.
Tillsätt kycklingbuljong, matlagningsgrädde, salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och persilja. Sjud i 2–3 min, eller tills såsen börjar tjockna.
Tillsätt pasta, spenat och hälften av prosciutton till stekpannan, och blanda väl.
Krydda generöst med peppar.
Lägg upp pasta i skålar.
Toppa med resterande prosciutto och hyvlad ost.