I kväll hämtar vi inspiration från Marocko och lagar en färgglad kikärtsbowl med massor av härliga smaker och konsistenser. Vad sägs om fluffig couscous med smak av spiskummin och spröda, rostade kikärtor med vår egen kryddblandning, Saha-Ras? Eller krispiga tortillachips med za'atar och en sallad på spenat, tomat, gurka och mynta? Vi fulländar vår bowl med en tahinidressing, och så är middagen serverad.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
1 paket
Kikärtor
25 g
Tahini
(Innehåller Sesam)
½ st
Citron
1 st
Gurka
1 st
Tomat
1 portionspåse
Mynta
1 st
Tortillabröd
(Innehåller Gluten, Vete)
1 paket
Yoghurt
(Innehåller Mjölk)
4 g
Za'atar
(Innehåller Sesam)
4 g
Saha-Ras
30 g
Spenat
(Kan innehålla Selleri)
2 g
Spiskummin, malen
20 g
Mandlar
(Innehåller Nötter Kan innehålla Råg, Sesam, Spelt, Vete, Korn, Gluten, Havre, Jordnötter)
100 g
Couscous
(Innehåller Gluten, Vete)
½ tsk
Salt (steg 1)
2 msk
Vatten (steg 1)
1 msk
Olivolja (steg 1)
1 msk
Olivolja (steg 2)
2.5 dl
Vatten (steg 4)
½ tsk
Salt (steg 4)
1 msk
Olivolja (steg 4)
Värm ugnen till 220 °C/ 200 °C (varmluft).
Skär citron [1/2 st, 2P] i klyftor.
Blanda yoghurt, tahini, salt [1/4 tsk | 1/2 tsk], vatten [2 msk | 4 msk], en nypa peppar och en skvätt citronsaft i en skål och ställ åt sidan.
Grovhacka tomat, mynta och gurka.
Blanda grönsaker med salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och olivolja [1 msk | 2 msk] i en skål och ställ åt sidan.
Skölj spenat.
Skär tortillas [1/2 paket, 2P] i 2 cm stora fyrkanter.
Blanda tortillachips med olivolja [1 msk | 2 msk] och za'atar [1/2 påse, 2P] i en skål.
Placera tortillachips i ett lager på en plåt med bakplåtspapper och ställ åt sidan.
Häll av kikärtor och placera dem på en plåt med bakplåtspapper.
Blanda med en generös skvätt olivolja, Saha-Ras, salt och peppar.
Rosta i ugnen i 10–12 min, eller tills gyllene.
Under tiden, grovhacka mandlar.
Hetta upp en medelstor kastrull på medelhög värme.
Rosta mandlar i 2–3 min, eller tills gyllene.
Tillsätt vatten [2 1/2 dl | 5 dl], spiskummin och salt [1/2 tsk | 1 tsk] och koka upp.
Rör i couscous och olivolja [1 msk | 2 msk].
Ta av kastrullen från värme och låt vila under lock i 5 min, eller tills allt vatten har absorberats.
Fluffa upp couscous med en gaffel.
När det återstår 5 min av kikärtornas tillagningstid, lägg tortillachips på plåten och rosta i 5–6 min, eller tills gyllene.
Vänd spenat med gurka och tomat precis innan servering.
Lägg upp couscous, kikärtor, sallad och tortillachips på tallrikar.
Toppa med tahinidressing.