Orzotto, tänker du kanske, vad sjutton är det? Jo, det är faktiskt precis som det låter – en risotto, men på pastasorten orzo i stället för ris. Vi blandar orzo med stekt lök, zucchini och soltorkade tomater och smaksätter den med vår egen kryddblandning Vitlöksflörter. Till sist rör vi ner matlagningsgrädde och riven ost för att få den härligt krämiga risottokonsistensen. Vi toppar rätten med rucola och pangrattato med basilika för en krispig kontrast.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
180 g
Orzo
(Innehåller Gluten, Vete Kan innehålla Soja)
1 st
Lök
2 st
Vitlöksklyfta
50 g
Soltorkade tomater
20 g
Finriven ost
(Innehåller Mjölk, Ägg)
4 g
Grönsaksbuljong
(Innehåller Selleri)
12.5 g
Pankoströbröd
(Innehåller Gluten, Vete)
1 portionspåse
Basilika
4 g
Vitlöksflörter
1 paket
Matlagningsgrädde
(Innehåller Mjölk)
½ st
Zucchini
40 g
Rucola
30 g
Spenat
(Kan innehålla Selleri)
½ burk
Tomatpuré
½ msk
Olivolja (steg 1)
½ tsk
Salt (steg 3)
½ tsk
Socker (steg 3)
1 msk
Olivolja (steg 3)
5 dl
Vatten (steg 4)
½ tsk
Salt (steg 4)
½ msk
Olivolja (steg 5)
Hetta upp olivolja [½ msk | 1 msk] i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek panko [1/2 påse, 2P] i 3–4 min, tills gyllene och krispig.
Krydda med en nypa salt och peppar och ställ åt sidan i en skål.
Grovhacka lök.
Finhacka eller pressa vitlök.
Grovhacka soltorkade tomater.
Riv zucchini [1/2 st, 2P] grovt.
Hetta upp olivolja [1 msk | 2 msk] i samma stekpanna på medelhög värme.
Stek lök och zucchini i 5–6 min, tills mjuka och brynta.
Tillsätt vitlök, Vitlöksflörter, orzo, salt [1/2 tsk | 1 tsk], socker [1/2 tsk | 1 tsk], tomatpuré [1/2 burk, 2P] och soltorkade tomater och stek i 1 min, eller tills väldoftande.
Tillsätt vatten [5 dl | 10 dl], grönsaksbuljong och salt [1/2 tsk | 1 tsk] till stekpannan.
Koka upp, sänk till medelvärme och täck med lock. Sjud, rör om då och då, i 12–14 min, eller tills orzo är ”al dente”.
Grovhacka basilika och rör i den med pankon.
TIPS: 1) ”Al dente” betyder att orzon är genomkokt, men att den fortfarande har tuggmotstånd. 2) Tillsätt en skvätt vatten om orzon ser torr ut. 3) Använd aluminiumfolie om du inte har ett lock.
Under tiden, skölj rucola och spenat separat.
Blanda rucola med olivolja [1/2 msk | 1 msk], en nypa salt och peppar i en skål.
Precis innan servering, rör ner finriven ost, matlagningsgrädde och spenat i orzotto och koka i ytterligare 1 min, tills spenat är mjuk.
TIPS: Tillsätt en skvätt vatten om orzon ser torr ut.
Lägg upp orzotto i djupa tallrikar.
Toppa med panko och rucola.