Ikväll går den kulinariska resan till Nordafrika, och vi lagar en fantastisk linsgryta, perfekt till kyliga höstkvällar. Vår gryta innehåller lök, ingefära, morot, kikärter, chili, linser, rökt paprika och massor av goda kryddor. Spännande tillbehör är rostade kikärtor, pitabröd, yoghurt och färsk persilja.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
1 paket
Kikärtor
1 paket
Krossade tomater, vitlök & lök
4 g
Saha-Ras
1 paket
Yoghurt
(Innehåller Mjölk)
2 st
Pitabröd
(Innehåller Gluten, Vete)
60 g
Spenat
(Kan innehålla Selleri)
½ g
Chiliflakes
4 g
Grönsaksbuljong
(Innehåller Selleri)
4 g
Rökt paprikapulver
1 portionspåse
Bladpersilja
100 g
Röda linser
(Kan innehålla Gluten)
1 st
Lök
1 st
Morot
10 g
Ingefärspasta
1 msk
Olivolja (steg 3)
½ tsk
Salt (steg 4)
¼ tsk
Socker (steg 4)
4.5 dl
Vatten (steg 4)
Värm ugnen till 220°C/200°C (varmluft).
Häll av och skölj kikärtor, och torka dem sen med en kökshanduk.
Placera hälften av kikärtorna på en plåt med bakplåtspapper. Blanda med en generös skvätt olivolja, salt, peppar och hälften av rökt paprikapulver.
Rosta i ugnen i 20-30 min, tills gyllene.
Under tiden, riv morot (oskalad) grovt.
Riv lök grovt.
Skölj linser.
Hetta upp olivolja [1 msk | 2 msk] i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek lök, ingefärspasta och morot i 3-4 min, tills mjukt.
Rör i röda linser, Saha-ras, resterande kikärtor, chili [1/2 påse, 2P], grönsaksbuljong och resterande paprikapulver. Sjud i 1 min, tills väldoftande.
TIPS: Skippa chili eller använd mindre om du inte tycker om stark mat.
Tillsätt krossade tomater, salt [1/2 tsk | 1 tsk], socker [1/4 tsk | 1/2 tsk] och vatten [41/2 dl | 9 dl] till stekpannan, och rör om.
Koka upp, sänk till medelvärme och sjud i 20-22 min, eller tills linser har mjuknat och såsen tjocknat.
Smaka av med salt och peppar.
Under tiden, om du vill ha varma pitabröd, värm dem på gallret i ugnen i 3-4 min, eller tills genomvarma.
Finhacka persilja.
Skölj spenat och tillsätt den till linsgrytan precis innan servering.
TIPS: Pitabröden är redan färdiga att ätas, men vi rekommenderar att de värms upp.
Lägg upp linsgryta i skålar.
Toppa med rostade kikärtor, en klick yoghurt och färsk persilja.
Servera med pitabröd.