I kväll går den kulinariska resan till Nordafrika, och vi lagar en fantastisk linsgryta, perfekt till kyliga höstkvällar. Vår gryta innehåller lök, ingefära, morot, kikärter, chili, linser, rökt paprika och massor av goda kryddor. Spännande tillbehör är rostade kikärtor, pitabröd, yoghurt och färsk persilja.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
4 g
Saha-Ras
1 paket
Kikärtor
10 g
Ingefärspasta
100 g
Röda linser
(Kan innehålla Gluten)
1 paket
Krossade tomater, vitlök & lök
4 g
Rökt paprikapulver
75 g
Yoghurt
(Innehåller Mjölk)
4 g
Grönsaksbuljong
(Innehåller Selleri)
2 st
Pitabröd
(Innehåller Gluten, Vete)
½ g
Chiliflakes
1 st
Lök
1 st
Morot
60 g
Spenat
1 portionspåse
Bladpersilja
¼ tsk
Salt till kikärtor
1 msk
Olja till stekning
½ tsk
Salt till sås
¼ tsk
Socker till sås
4.5 dl
Vatten till sås
Värm ugnen till 220 °C/200 °C (varmluft).
Häll av och skölj kikärtor, och torka dem sen med en kökshanduk.
Placera hälften av kikärtorna på en plåt med bakplåtspapper. Blanda med en generös skvätt olivolja, salt, peppar och hälften av rökt paprikapulver.
Rosta i ugnen i 20-30 min, tills gyllene.
Under tiden, riv morot (oskalad) grovt.
Riv lök grovt.
Skölj linser.
Hetta upp olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek lök, ingefärspasta och morot i 3-4 min, tills mjukt.
Rör i röda linser, Saha-ras, resterande kikärtor, chili, grönsaksbuljong och resterande paprikapulver. Sjud i 1 min, tills väldoftande.
TIPS: Skippa chili eller använd mindre om du inte tycker om stark mat.
Tillsätt krossade tomater, salt, socker och vatten till stekpannan, och rör om.
Koka upp, sänk till medelvärme och sjud i 20-22 min, eller tills linser har mjuknat och såsen tjocknat.
Smaka av med salt och peppar.
Under tiden, värm pitabröd på gallret i ugnen i 3-4 min, eller tills genomvarma.
Finhacka persilja.
Skölj spenat och tillsätt den till linsgrytan precis innan servering.
TIPS: Bre en klick smör på pitabrödet innan du värmer upp dom för att få det extra mjukt.
Lägg upp linsgryta i skålar.
Toppa med rostade kikärtor, en klick yoghurt och färsk persilja.
Servera med pitabröd.