Ta med hela familjen på en kulinarisk resa till Grekland, och dröm er bort till turkosblått hav och långa sandstränder med kvällens middag. Vi lagar koftas på nötfärs och serverar dem med medelhavskryddade pommes och rostade pitabröd med myntaolja. Sedan festar vi till det med inte mindre än två klassiska tillbehör – grekisk sallad och tzatziki som får en ny twist i form av dill.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
25 g
Ströbröd
(Innehåller Gluten, Vete)
2 st
Pitabröd
(Innehåller Gluten, Vete)
225 g
Nötfärs
4 g
Panamat
125 g
Körsbärstomater
4 g
Medelhavets Pärla
1 st
Gurka
150 g
Yoghurt
(Innehåller Mjölk)
500 g
Potatis
1 st
Vitlöksklyfta
1 portionspåse
Dill
75 g
Rädisor
100 g
Grekisk salladsost
(Innehåller Mjölk)
1 st
Sallad
1 portionspåse
Mynta
½ tsk
Salt till potatis
¼ tsk
Salt till dressing
½ msk
Olja till sallad
¼ tsk
Salt till sallad
1 st
Ägg till koftas
½ tsk
Salt till koftas
2 msk
Olja till örtolja
¼ tsk
Salt till örtolja
Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).
Skär potatis (oskalad) i 1 cm tunna pommes och placera dem på en plåt med bakplåtspapper.
Blanda med en skvätt olivolja, Medelhavets Pärla, salt och en nypa peppar.
Rosta i ugnen i 25–35 min, eller tills gyllene och mjuka.
Finhacka dill och finhacka eller pressa vitlök.
Riv gurka grovt och pressa ur så mycket vätska som möjligt i en ren handduk.
Blanda gurka, vitlök, yoghurt, dill, salt och en nypa peppar i en medelstor skål. Ställ åt sidan.
Ansa sallad och separera och grovhacka salladsblad.
Halvera körsbärstomater.
Skär rädisor i tunna skivor.
Smula grekisk salladsost.
Blanda sallad, körsbärstomater, rädisor, salladsost, olivolja, salt och en nypa peppar i en medelstor skål. Ställ åt sidan.
Blanda färs, Panamat, ströbröd, ägg, salt och en nypa peppar i en stor skål.
Forma färsen till 8 cm långa koftas med fuktiga händer (3 per person).
Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek koftas, vänd dem regelbundet, i 2–3 min, eller tills brynta. Sänk till medelvärme och stek i ytterligare 6–7 min, eller tills genomstekta.
VIKTIGT: Köttet är färdiglagat när det inte längre är rosa i mitten.
Under tiden, finhacka myntablad.
Blanda mynta, olivolja och salt i en liten skål.
Placera pitabröd på en plåt med bakplåtspapper och bre med myntaolja.
Värm i ugnen i 2–3 min, eller tills rostat.
Skär i kvartar.
Lägg upp koftas, pommes, grekisk sallad och pitabröd på tallrikar.
Servera med tzatziki.