Pad thai är en klassisk nudelrätt från Thailand och omåttligt populär som gatumat. Vi lagar den med udonnudlar och räkor, som vi steker ihop med morot, paprika och salladslök, och blandar allt i en smakrik pad thai-sås med sweet chilisås, limesaft, fisksås och ketchup. Vi toppar vår pad thai med rostade jordnötter och serverar den med en sötstark mangosallad med gurka och chiliflakes.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
300 g
Räkor
(Innehåller Kräftdjur)
40 g
Sweet chilisås
1 st
Lime
1 st
Morot
1 st
Salladslök
40 g
Saltade jordnötter
(Innehåller Jordnötter Kan innehålla Sesam, Nötter)
1 st
Vitlöksklyfta
1 st
Paprika
1 portionspåse
Koriander
½ g
Chiliflakes
150 g
Udonnudlar
(Innehåller Gluten, Vete)
1 st
Gurka
½ st
Mango
30 g
Fisksås
(Innehåller Fisk, Soja)
1 msk
Olivolja (steg 2)
1 msk
Olivolja (steg 3)
1 msk
Olivolja (steg 4)
½ tsk
Socker (steg 5)
2 msk
Ketchup (steg 5)
Koka upp en kastrull med saltat vatten.
Koka nudlar i 4–6 min, eller tills mjuka.
Häll av vattnet och skölj nudlarna i kallt vatten.
TIPS: Kokvattnet ska vara lika salt som havsvatten.
Under tiden, grovhacka jordnötter.
Finhacka eller pressa vitlök.
Hetta upp olivolja [1 msk I 2 msk] i en stor stekpanna på medelvärme.
Stek jordnötter i 2–3 min, eller tills lätt rostade. Tillsätt vitlök och stek i 30 sek, tills väldoftande.
Lägg över i en skål och ställ åt sidan.
Tärna gurka i 1 cm stora bitar.
Skala och skär mango [1/2 st, 2P] i tre delar längs med kärnan i mitten. Tärna i 1 cm stora bitar.
Blanda mango, gurka, chiliflakes [1/2 påse, 2P], olivolja [1 msk | 2 msk], en nypa salt och peppar i en medelstor skål och ställ åt sidan.
Skär paprika och salladslök i 2 cm stora bitar.
Skär morot (oskalad) i tunna stavar.
TIPS: Skippa chili eller använd mindre om du inte tycker om stark mat.
Hetta upp olivolja [1 msk | 2 msk] i samma stekpanna på medelhög värme.
Stek morot och paprika i 3–4 min, tills de har mjuknat.
Tillsätt räkor och salladslök och stek i ytterligare 3–4 min, tills räkor är genomstekta. Krydda generöst med salt och peppar.
TIPS: Räkorna är färdiga när de är rosa utanpå och ogenomskinliga i mitten.
TIPS: Använd 2 pannor till 4P om det behövs.
Under tiden, skär lime i klyftor.
Blanda sweet chilisås, fisksås, en skvätt limesaft, ketchup [2 msk | 4 msk], socker [1/2 tsk | 1 tsk] och en nypa peppar i en liten skål.
Sänk till medelvärme och rör ner nudlar och pad thai-sås i stekpannan med räkor och grönsaker.
Stek i 1 min, tills genomvarmt.
TIPS: Tillsätt en skvätt vatten om nudlarna verkar torra.
Lägg upp pad thai-nudlar i djupa tallrikar och pressa över limesaft från resterande limeklyftor.
Garnera med jordnötter och koriander.
Servera med mangosallad i en skål vid sidan av.