Vi kategoriserar recept som “Klimatsmarta” om de producerar minst 50 % mindre koldioxid än en genomsnittlig måltid från HelloFresh. Du kan hitta mer information i vårt Hjälpcenter.
Teriyakisås är ett vanligt inslag i det japanska köket. I det här receptet använder vi det som smaksättare till kvällens huvudingrediens – ostronskivling, som vi panerar och steker gyllene och spröd. Vi kokar också ris som vi blandar med socker och vitvinsvinäger för att få fram den klassiska sushismaken, och serverar middagen med asiatisk majonnäs och en smakrik kålrabbisallad med koriander och lime.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
200 g
Ostronskivling
150 g
Jasminris
50 g
Vegansk asiatisk majonnäs
(Innehåller Gluten, Sesam, Soja, Vete)
10 g
Sesamfrön
(Innehåller Sesam Kan innehålla Nötter, Jordnötter)
½ st
Kålrabbi, vit
1 st
Morot
½ g
Chiliflakes
75 g
Teriyakisås
(Innehåller Gluten, Vete, Soja)
½ st
Lime
1 portionspåse
Koriander
1 st
Salladslök
12 ml
Vitvinsvinäger
(Innehåller Sulfiter)
½ tsk
Salt (steg 1)
3 dl
Vatten (steg 1)
¼ tsk
Salt (steg 2)
½ msk
Olivolja (steg 2)
2 msk
Vetemjöl (steg 3)
¼ tsk
Salt (steg 3)
2 tsk
Socker (steg 1)
1 msk
Vatten (steg 5)
1 msk
Olivolja (steg 4)
Koka upp en medelstor kastrull med vatten [3 dl | 6 dl].
Rör i ris och salt [½ tsk | 1 tsk], sänk till medellåg värme och sjud under lock i 12 min.
Ta av kastrullen från värme och låt vila under lock i 10 min.
Rör ner socker [2 tsk | 4 tsk] och vitvinsvinäger i ris precis innan servering.
TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte.
Under tiden, riv morot (oskalad) grovt.
Skala och skär kålrabbi [1/2 st, 2P] i 1 cm stora bitar.
Halvera lime [1/2 st, 2P].
Skär salladslök i tunna skivor.
Grovhacka koriander.
Blanda kålrabbi, morot, en generös skvätt limesaft, chili flakes [1/2 paket, 2P], salt [1/4 tsk | 1/2 tsk], sesamfrön, koriander, salladslök och olivolja [1/2 msk | 1 msk] i en stor skål. Ställ åt sidan.
TIPS: Skippa chili eller använd mindre om du inte tycker om stark mat.
Blanda mjöl [2 msk | 4 msk] och salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] i en stor skål.
Vänd ner svamp i blandningen.
Hetta upp en stor stekpanna på medelhög värme och tillsätt olivolja så det täcker pannan.
Stek svamp i omgångar i 5–6 min, eller tills krispig och gyllene. Rör om då och då.
Lägg över på en tallrik med hushållspapper.
Torka ur pannan och hetta upp den på medelvärme.
Tillsätt teriyakisås och vatten [1 msk | 2 msk]. Sjud i 1–2 min, tills genomvarmt.
Vänd försiktigt ner svamp i teriyakisås precis innan servering.
Lägg upp ris, svamp och sallad i djupa tallrikar.
Servera med en klick asiatisk majonnäs.