Första gången du stöter på ordet fritters? Nu har du chansen att utöka ditt matvokabulär med detta härliga recept på gyllenstekta kikärtsbiffar. Fritters är alltså biffar som oftast görs på grönsaker, men också kan innehålla kött. Vår version är vegetarisk och består även av salladsost, persilja och vår egen kryddblandning Panamat. Vi serverar dem med en libanesisk fattoushsallad med gurka, tomat och rädisor som toppas med vitlöksyoghurt och tortillakrutonger.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
75 ml
Yoghurt
(Innehåller Mjölk)
1 paket
Kikärtor
1 portionspåse
Bladpersilja
50 g
Grekisk salladsost
(Innehåller Mjölk)
½ st
Vitlöksklyfta
4 g
Grönsaksbuljong
(Innehåller Selleri)
1 st
Gurka
75 g
Rädisor
1 st
Sallad
1 st
Tomat
1 st
Tortillabröd
(Innehåller Gluten, Vete)
4 g
Panamat
25 g
Majonnäs
(Innehåller Senap, Ägg)
½ msk
Olivolja (steg 1)
1 st
Ägg (steg 3)
3 msk
Vetemjöl (steg 3)
½ tsk
Salt (steg 3)
½ msk
Olivolja (steg 5)
Värm ugnen till 220 °C/200 °C (varmluft).
Tärna tortilla [1/2 paket, 2P] i 1 cm stora bitar, och placera på en plåt med bakplåtspapper.
Blanda med olivolja [1/2 msk | 1 msk], en nypa salt och peppar.
Rosta i ugnen i 5–8 min, eller tills gyllene.
Under tiden, grovhacka sallad.
Skär tomat i 2 cm stora klyftor.
Skär rädisor i tunna skivor.
Finhacka gurka och persilja.
Finhacka eller pressa vitlök [1/2 st, 2P].
Blanda vitlök, yoghurt, majonnäs, en nypa salt och peppar i en liten skål.
Häll av och skölj kikärtor.
Mosa kikärtor fint med en gaffel eller potatismosare i en stor skål.
Rör i smulad salladsost [1/2 paket, 2P].
Tillsätt grönsaksbuljong, persilja, Panamat, ägg [1 st | 2 st], vetemjöl [3 msk | 6 msk], salt [1/2 tsk | 1 tsk] och en nypa peppar.
Blanda väl och ställ åt sidan.
TIPS: Ju mer du mosar kikärtor, desto lättare blir det att forma fritters.
Hetta upp en stor stekpanna på medelhög värme och tillsätt olivolja så det täcker pannan.
Forma smeten till fritters (3 per person) med en sked, tillsätt till stekpannan och platta till dem med en stekspade.
Stek i 4–5 min per sida, eller tills gyllene och genomstekta.
Lägg över på en tallrik med hushållspapper. Fortsätt med resterande smet.
TIPS: Vänd inte för tidigt, då kan de gå sönder.
Under tiden, blanda rädisor, sallad, tomat, gurka, olivolja [1/2 msk | 1 msk], en nypa salt och peppar i en stor skål.
Lägg upp kikärtsfritters och sallad på tallrikar.
Toppa med vitlöksyoghurt och tortillakrutonger.