En krämig risotto med palsternacka och spenat kan inte annat än göra succé runt matbordet! Vi toppar den med stekta räkor, citrondoftande persilje- och timjansås och rostade hasselnötter.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
150 g
Kungsräkor
(Innehåller Kräftdjur)
150 g
Risottoris
1 st
Palsternacka
4 g
Grönsaksbuljong
(Innehåller Selleri)
1 st
Schalottenlök
12 ml
Vitvinsvinäger
(Innehåller Sulfiter)
30 g
Spenat
40 g
Finriven ost
(Innehåller Mjölk, Ägg)
1 portionspåse
Timjan
1 st
Citron
1 portionspåse
Bladpersilja
20 g
Hasselnötter
(Innehåller Nötter Kan innehålla Sesam, Jordnötter)
2 msk
Smör till risotto
6 dl
Vatten till risotto
½ tsk
Salt till risotto
1 msk
Olja till sås
¼ tsk
Salt till räkor
Finhacka schalottenlök. Finhacka eller pressa vitlök.
Skala och tärna palsternacka i 1 cm stora bitar.
Skölj spenat.
Smält hälften av smöret i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek schalottenlök och palsternacka i 2–3 min, eller tills mjuka. Tillsätt vitlök och stek i 30 sek, tills väldoftande.
Tillsätt ris och fräs i 1–2 min, eller tills lätt genomskinligt. Tillsätt vinäger och låt avdunsta i 1 min. Rör i vatten, grönsaksbuljong och salt och koka upp.
Sänk till medelvärme och sjud under regelbunden omrörning i 18–22 min, eller till buljongen är absorberad och riset är ”al dente”.
Ta av pannan från värme och rör i spenat, finriven ost och resterande smör. Krydda med en nypa salt och peppar.
TIPS: Tillsätt en skvätt vatten om risotton verkar torr.
Under tiden, halvera citron.
Finhacka persilja.
Plocka och grovhacka timjanblad.
Blanda persilja, timjan, en skvätt citronsaft och olivolja i en liten skål. Krydda med en nypa salt och peppar.
Hetta upp en stekpanna på medelhög värme.
Rosta hasselnötter i 2–3 min, eller tills gyllene.
Grovhacka svalnade hasselnötter och ställ åt sidan.
Hetta upp en skvätt olivolja i samma stekpanna på medelhög värme.
Tillsätt räkor och krydda med salt och en nypa peppar. Stek i 1–2 min per sida, eller tills gyllene och genomstekta.
TIPS: Räkorna är färdiga när de är rosa utanpå och ogenomskinliga i mitten.
Lägg upp risotto och räkor i djupa skålar och toppa med persilje- och timjansås.
Garnera med rostade hasselnötter.