Räkrisotto med spenat och palsternacka
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Räkrisotto med spenat och palsternacka

Räkrisotto med spenat och palsternacka

med persiljesås och rostade hasselnötter

En krämig risotto med palsternacka och spenat kan inte annat än göra succé runt matbordet! Vi toppar den med stekta räkor, citrondoftande persilje- och timjansås och rostade hasselnötter.

Allergener:
Kräftdjur
Selleri
Sulfiter
Mjölk
Ägg
Nötter

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid35 minuter
25 minuter
NivåLätt

Ingredienser

Antal portioner

150 g

Kungsräkor

(Innehåller Kräftdjur)

150 g

Risottoris

1 st

Palsternacka

4 g

Grönsaksbuljong

(Innehåller Selleri)

1 st

Schalottenlök

12 ml

Vitvinsvinäger

(Innehåller Sulfiter)

30 g

Spenat

40 g

Finriven ost

(Innehåller Mjölk, Ägg)

1 portionspåse

Timjan

1 st

Citron

1 portionspåse

Bladpersilja

20 g

Hasselnötter

(Innehåller Nötter Kan innehålla Sesam, Jordnötter)

Ingår inte i din leverans

2 msk

Smör till risotto

6 dl

Vatten till risotto

½ tsk

Salt till risotto

1 msk

Olja till sås

¼ tsk

Salt till räkor

sideBannerName

Näringsvärden

Energi (kJ)2993 kJ
Energi (kcal)715 kcal
Fett33 g
varav mättat13.6 g
Kolhydrater77.9 g
varav socker7.1 g
Protein24.8 g
Salt4.3 g

Instruktioner

Förbered grönsaker
1

Finhacka schalottenlök. Finhacka eller pressa vitlök.

Skala och tärna palsternacka i 1 cm stora bitar.

Skölj spenat.

Laga risotto
2

Smält hälften av smöret i en stor stekpanna på medelhög värme.

Stek schalottenlök och palsternacka i 2–3 min, eller tills mjuka. Tillsätt vitlök och stek i 30 sek, tills väldoftande.

Tillsätt ris och fräs i 1–2 min, eller tills lätt genomskinligt. Tillsätt vinäger och låt avdunsta i 1 min. Rör i vatten, grönsaksbuljong och salt och koka upp.

Sänk till medelvärme och sjud under regelbunden omrörning i 18–22 min, eller till buljongen är absorberad och riset är ”al dente”.

Ta av pannan från värme och rör i spenat, finriven ost och resterande smör. Krydda med en nypa salt och peppar.

TIPS: Tillsätt en skvätt vatten om risotton verkar torr.

Blanda persiljesås
3

Under tiden, halvera citron.

Finhacka persilja.

Plocka och grovhacka timjanblad.

Blanda persilja, timjan, en skvätt citronsaft och olivolja i en liten skål. Krydda med en nypa salt och peppar.

Rosta hasselnötter
4

Hetta upp en stekpanna på medelhög värme.

Rosta hasselnötter i 2–3 min, eller tills gyllene.

Grovhacka svalnade hasselnötter och ställ åt sidan.

Stek räkor
5

Hetta upp en skvätt olivolja i samma stekpanna på medelhög värme.

Tillsätt räkor och krydda med salt och en nypa peppar. Stek i 1–2 min per sida, eller tills gyllene och genomstekta.

TIPS: Räkorna är färdiga när de är rosa utanpå och ogenomskinliga i mitten.

Servera
6

Lägg upp risotto och räkor i djupa skålar och toppa med persilje- och timjansås.

Garnera med rostade hasselnötter.