Rigatonigratäng med ricotta och spenat
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Rigatonigratäng med ricotta och spenat

Rigatonigratäng med ricotta och spenat

med färsk basilika och pinjenötter

Pastagratäng är en både god och enkel rätt som brukar gå hem hos stora som små familjemedlemmar. Vi gör vår version på rigatoni som vi vänder i en krämig tomatsås med spenat, lök och örtkryddor och sedan varvar med tomat och ricotta. Två sorters ost på toppen ger gratängen ett knaprigt och gyllene täcke och vi serverar den med färsk basilika och rostade pinjenötter.

Taggar:
Vegetarisk
Allergener:
Mjölk
Vete
Gluten
Ägg
Selleri
Senap

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid35 minuter
25 minuter
NivåLätt

Ingredienser

Antal portioner

100 g

Ricotta

(Innehåller Mjölk)

1 paket

Rigatoni

(Innehåller Vete, Gluten Kan innehålla Soja)

60 g

Spenat

20 g

Finriven ost

(Innehåller Mjölk, Ägg)

150 ml

Matlagningsgrädde

(Innehåller Mjölk)

1 paket

Krossade tomater, vitlök & lök

1 st

Tomat

1 portionspåse

Basilika

4 g

Grönsaksbuljong

(Innehåller Selleri)

½ st

Lök

50 g

Riven gouda

(Innehåller Mjölk)

½ g

Chiliflakes

4 g

Hello Sunrise

(Innehåller Selleri, Senap)

10 g

Pinjenötter

(Kan innehålla Vete, Nötter, Jordnötter, Sesam, Korn, Havre, Råg, Spelt)

Ingår inte i din leverans

1 msk

Olivolja (steg 2)

½ tsk

Socker (steg 2)

½ tsk

Salt (steg 2)

sideBannerName

Näringsvärden

Energi (kJ)3627 kJ
Energi (kcal)867 kcal
Fett41.2 g
varav mättat20.7 g
Kolhydrater89.6 g
varav socker21 g
Protein34.3 g
Salt6.4 g

Köksredskap

Stekpanna
Ugnsform
Kastrull

Instruktioner

Koka pasta
1

Värm ugnen till 220 °C/200 °C (varmluft).

Koka upp en stor kastrull med saltat vatten.

Koka pasta i 5–7 min.

Häll av vattnet och lägg tillbaka pasta i kastrullen.

TIPS: Kokvattnet ska vara lika salt som havsvatten.

Laga sås
2

Under tiden, grovhacka lök [1/2 st, 2P].

Skölj och grovhacka spenat.

Hetta upp olivolja [1 msk | 2 msk] i en stor stekpanna på medelhög värme.

Stek lök i 2–3 min, eller tills mjuk.

Tillsätt krossade tomater, matlagningsgrädde, spenat, grönsaksbuljong, Hello Sunrise, chiliflakes [1/2 paket, 2P], socker [1/2 tsk | 1 tsk], salt [1/2 tsk | 1 tsk] och en nypa peppar.

Sänk till medellåg värme och sjud i 5 min, tills tjocknat.

TIPS: Skippa chili eller använd mindre om du inte tycker om stark mat.

Förbered grönsaker
3

Skär tomat i 1 cm tjocka skivor.

Blanda pasta och tomatsås.

Grädda gratäng
4

Häll över hälften av pastan med tomatsås i en ugnsform.

Toppa med ett lager tomatskivor och bre på ricotta.

Häll över resten av pastan och såsen och toppa med riven ost och gouda.

Grädda i ugnen i 15 min, eller tills gyllene och bubblande.

Förbered garnering
5

Torka ur stekpannan och hetta upp den igen på medelhög värme.

Rosta pinjenötter i 3–4 min, eller tills gyllene.

Grovhacka basilikablad.

Servera
6

Låt den färdiga gratängen svalna i 2 min innan servering.

Lägg upp pastagratäng på tallrikar och garnera med basilika och pinjenötter.