.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
3
Vitlöksklyfta
2
Morot
2
Bladselleri
1
Timjan
150
Risottoris
8
Grönsaksbuljong
25
Vitvinsvinäger
40
Finriven ost
1
Äpple
Räkor
1
Schalottenlök
8
Vatten
Koka upp vatten* i en vattenkokare. Finhacka schalottenlök, vitlök och selleri. Skala och finhacka morot. Dra av timjanbladen från 2-3 stjälkar. Lös upp grönsaksbuljongen i det uppkokade vattnet [0,8 - 0,9 l | 1,6-1,8 l]. TIPS: Timjan har en väldigt dominant smak, så vi rekommenderar att du kryddar efter smak.
Hetta upp en skvätt olja* i en stor kastrull på medelvärme. Fräs schalottenlök, hälften av vitlöken, morötterna, sellerin samt hälften av timjanbladen i 5 min. Krydda med en nypa salt* och peppar*. Tillsätt risottoriset och stek under omrörning i 1 min. Häll i vitvinsvinägern och låt koka i ca 10 sek tills vinägern har förångats.
Tillsätt 1 dl buljong till risottoriset och rör om i 1-2 min. Låt riset sjuda och absorbera buljongen innan du häller i ytterligare 1 dl. Upprepa proceduren tills riset är al dente och krämigt, 20-30 min.
Tärna äpple i 1 cm stora bitar. Smält en klick smör* i en stekpanna på hög värme och fräs resterande vitlök i några sekunder - smöret ska bubbla. Lägg räkorna i stekpannan och stek dem i 1-2 min på varje sida. Tillsätt äppelbitarna när det återstår 1 min av tillagningstiden. Ta pannan av värme. VIKTIGT: Räkorna är färdiglagade när köttet är vitt och ogenomskinligt.
Finriv parmesan. När det återstår 5 min koktid på risotton, tillsätt hälften av parmesanen och rör om.
Servera risotton i djupa tallrikar och toppa med räkor, äppelbitar och parmesan. Garnera med timjanbladen efter smak.