I kväll lagar vi härlig festmat – mört lamm som först steks och sen rostas färdig i ugnen. Medan lammet tillagas kokar vi potatis och gör ett krämigt persiljemos, samt en lyxig rödvinssås med vitlök och rosmarin. Som tillbehör serverar vi en sallad med rostade körsbärstomater som karamelliserats med balsamvinäger och socker i ugnen.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
500 g
Bakpotatis
125 g
Körsbärstomater
60 g
Rödvinssås
(Innehåller Sulfiter)
12 ml
Balsamvinäger
(Innehåller Sulfiter)
1 st
Vitlöksklyfta
½ st
Rosmarin
1 paket
Pumpakärnor
(Kan innehålla Spelt, Jordnötter, Sesam, Vete, Havre, Nötter, Korn, Kamut, Råg)
60 g
Salladsmix
1 portionspåse
Bladpersilja
300 g
Angus ryggbiff
3 msk
Mjölk (steg 2)
½ tsk
Salt (steg 2)
½ tsk
Socker (steg 3)
1 msk
Smör (steg 5)
¼ dl
Vatten (steg 5)
¼ tsk
Salt (steg 5)
Värm ugnen till 220°C/200°C (varmluft). Ta fram lammkött så det blir rumstempererat. Skär fettsidan i ett 1 cm djupt zickzackmönster, och krydda med en nypa salt.
Placera kött med fettsidan ner i en medelstor stekpanna. Värm upp stekpannan på medelvärme och stek oavbrutet i 8–9 min, eller tills gyllene. Höj till hög värme och bryn köttets på alla sidorna i 30 sek.
Lägg över på en bakplåt med bakplåtspapper med fettsidan upp. Rosta i ugnen i 15 min eller tills genomstekt.
Låt köttet vila i ett foliepaket tills det ska serveras. Köttet kommer fortsätta tillagas något under tiden det vilar.
Koka upp en medelstor kastrull med saltat vatten.
Skala och tärna potatis i 2 cm stora bitar.
Koka potatis i 11–13 min, eller tills de enkelt kan delas med en kniv.
Häll av vattnet, och mosa potatis tillsammans med mjölk [3 msk | 6 msk], salt [1/2 tsk | 1 tsk] och en nypa peppar i kastrullen. Ställ åt sidan under lock.
TIPS: Tillsätt en klick smör för att göra moset extra krämigt.
Under tiden, halvera körsbärstomater.
Blanda körsbärstomater, balsamvinäger, socker [1/2 tsk | 1 tsk], en skvätt olivolja, salt och peppar i en ugnsform.
Rosta överst i ugnen i 15 min.
Skölj salladsmix.
Finhacka rosmarinblad [1/2 kvist, 2P].
Grovhacka persilja.
Finhacka eller pressa vitlök.
Blanda ner persilja i potatismos.
Hetta upp en stekpanna på medelvärme när det återstår 3 min av lammets tillagningstid.
Tillsätt smör [1 msk | 2 msk], vitlök, rosmarin, rödvinssås, vatten [1/4 dl | 1/2 dl], salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och en nypa peppar och sjud i 2–3 min.
När körsbärstomater har svalnat något, blanda dem försiktigt med salladsmix, en nypa salt och peppar i en skål.
Tillsätt eventuellt en skvätt olivolja till salladen.
Skär lamm i tjocka skivor.
Lägg upp persiljemos, lamm och sallad på tallrikar.
Skeda rödvinssås över köttet och toppa salladen med pumpakärnor.