Fisk ska man gärna äta tre gånger i veckan, men med recept som det här kan vi tänka oss att servera det varenda dag! Stekt sej i en smakrik glaze med sweet chilisås och soja spelar huvdrollen i denna supergoda middag och vi serverar den med fluffigt jasminris och en krämig sallad med spenat, gurka, ingefära, lime och gräddfil. Salladslök och rostade sesamfrön på toppen blir pricken över i.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
1 tsk
Ingefära
½ g
Chiliflakes
12.5 ml
Sojasås
(Innehåller Vete, Soja, Gluten)
1 st
Lime
5 g
Sesamfrön
(Innehåller Sesam Kan innehålla Korn, Kamut, Nötter, Havre, Jordnötter, Råg, Spelt, Vete)
250 g
Sej
(Innehåller Fisk)
150 g
Jasminris
75 ml
Gräddfil
(Innehåller Mjölk)
1 st
Gurka
30 g
Spenat
40 g
Sweet chilisås
1 st
Salladslök
3 dl
Vatten till ris
½ tsk
Salt till ris
¼ tsk
Salt till dressing
¼ tsk
Salt till fisk
3 msk
Vatten till sås
Koka upp en medelstor kastrull med vatten.
Rör i ris och salt, sänk till medellåg värme och sjud under lock i 12 min.
Ta av kastrullen från värme och låt vila under lock i 10 min.
TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte.
Riv ingefära (oskalad) fint.
Halvera lime.
Blanda gräddfil, ingefära, limesaft och salt i en stor skål. Ställ åt sidan.
Hetta upp en stor stekpanna på medelhög värme.
Rosta sesamfrön i 3–4 min, eller tills gyllene.
Under tiden, skölj och finhacka spenat.
Skär gurka i halvmånar.
Skär salladslök i tunna skivor.
Torka av fisk med hushållspapper och krydda med salt.
Hetta upp en skvätt olivolja i samma stekpanna på medelhög värme.
Stek fisk i 2–3 min per sida, eller tills gyllene och genomstekt.
TIPS: Fisken är klar när fiskköttet är vitt/ogenomskinligt och lätt faller isär.
Under tiden blanda sweet chilisås, sojasås, chiliflakes, en nypa salt och peppar i en liten skål.
Tillsätt sojablandning till pannan och ta av från värme. Vänd fisk i glaze.
Vänd ner spenat och gurka i skålen med dressing precis innan servering.
TIPS: Skippa chili eller använd mindre om du inte tycker om stark mat.
Lägg upp ris och sallad på tallrikar och toppa ris med fisk.
Skeda över resterande glaze från pannan och garnera med salladslök och sesamfrön.