Sesamrostad sötpotatis
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Sesamrostad sötpotatis

Sesamrostad sötpotatis

med sockerärtor och svart sesammajonnäs

Vi kategoriserar recept som “Klimatsmarta” om de producerar minst 50 % mindre koldioxid än en genomsnittlig måltid från HelloFresh. Du kan hitta mer information i vårt Hjälpcenter.

Potatis eller ris? Ikväll behöver ni inte välja, vi frestar nämligen med både sesamrostad sötpotatis och ljuvligt krämigt vitlöksris. Underbara tillbehör är en fräsch gurksallad med salladslök och sojasås, sockerärtor med lime, färsk avokado och svart sesammajonnäs.

Taggar:
Vegetarisk
Allergener:
Sesam
Senap
Soja
Gluten
Vete
Ägg

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid30 minuter
30 minuter
NivåMedel

Ingredienser

Antal portioner

450 g

Sötpotatis

10 g

Sesamfrön

(Innehåller Sesam Kan innehålla Korn, Kamut, Nötter, Havre, Jordnötter, Råg, Spelt, Vete)

150 g

Jasminris

1 st

Gurka

½ portionspåse

Sockerärtor

1 st

Avokado

1 st

Vitlöksklyfta

1 st

Röd chili

50 g

Svart sesammajonnäs

(Innehåller Senap, Soja, Gluten, Vete, Sesam, Ägg)

12.5 ml

Sojasås

(Innehåller Vete, Soja, Gluten)

½ st

Lime

2 st

Salladslök

Ingår inte i din leverans

3 dl

Vatten (steg 3)

½ tsk

Salt (steg 3)

½ msk

Smör (steg 3)

sideBannerName

Näringsvärden

Energi (kJ)3291 kJ
Energi (kcal)787 kcal
Fett30 g
varav mättat6.3 g
Kolhydrater105.6 g
varav socker10.5 g
Protein15.5 g
Salt2.8 g

Köksredskap

Bakplåt
Kastrull

Instruktioner

Förbered sötpotatis
1

Värm ugnen till 240°C/220°C (varmluft).

Tärna sötpotatis (oskalad) i 2 cm stora bitar. 

Rosta sötpotatis
2

Placera sötpotatis på en plåt [2 plåtar, 4P] med bakplåtspapper. Blanda med olivolja, sesamfrön, salt och peppar.

Rosta i ugnen i 20-30 min, tills gyllene och mjuk. 

Koka ris
3

Under tiden, finhacka eller pressa vitlök. 

Smält smör [1/2 msk | 1 msk] i en medelstor kastrull på medelvärme. 

Fräs vitlök i 30 sek, tills väldoftande. 

Tillsätt vatten [3 dl | 6 dl] och koka upp. Rör i ris och salt [1/2 tsk | 1 tsk], sänk till medellåg värme och sjud under lock i 12 min. 

Ta av kastrullen från värme och låt vila under lock i 10 min.

TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte!

Förbered grönsaker
4

Skär gurka i 1 cm tunna strimlor.

Skär sockerärtor [1/2 påse] i tunna skivor på längden. 

Skär salladslök i tunna skivor.

Halvera och kärna ur avokado. Gröp ur avokadokött med en sked, och skär det i tunna skivor.

Halvera chili på längden, kärna ur och finhacka.

Skär lime [½ st, 2P] i klyftor.

 

 

Gör gurksallad
5

Blanda gurka, salladslök och sojasås [½ paket, 2P] i en medelstor skål.

Blanda sockerärtor, en skvätt limejuice, en nypa salt och peppar i en medelstor skål.

Servera
6

Lägg upp ris i skålar, och toppa med gurksallad, sockerärtor, avokado och sötpotatis. 

Ringla över kvarvarande sojasås från gurksalladen.

Servera med sesammajonnäs i skålar och garnera med chili. 

TIPS: Skippa chili eller använd mindre om du inte tycker om stark mat.