Vi kategoriserar recept som “Klimatsmarta” om de producerar minst 50 % mindre koldioxid än en genomsnittlig måltid från HelloFresh. Du kan hitta mer information i vårt Hjälpcenter.
Potatis eller ris? Ikväll behöver ni inte välja, vi frestar nämligen med både sesamrostad sötpotatis och ljuvligt krämigt vitlöksris. Underbara tillbehör är en fräsch gurksallad med salladslök och sojasås, sockerärtor med lime, färsk avokado och svart sesammajonnäs.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
450 g
Sötpotatis
10 g
Sesamfrön
(Innehåller Sesam Kan innehålla Korn, Kamut, Nötter, Havre, Jordnötter, Råg, Spelt, Vete)
150 g
Jasminris
1 st
Gurka
½ portionspåse
Sockerärtor
1 st
Avokado
1 st
Vitlöksklyfta
1 st
Röd chili
50 g
Svart sesammajonnäs
(Innehåller Senap, Soja, Gluten, Vete, Sesam, Ägg)
12.5 ml
Sojasås
(Innehåller Vete, Soja, Gluten)
½ st
Lime
2 st
Salladslök
3 dl
Vatten (steg 3)
½ tsk
Salt (steg 3)
½ msk
Smör (steg 3)
Värm ugnen till 240°C/220°C (varmluft).
Tärna sötpotatis (oskalad) i 2 cm stora bitar.
Placera sötpotatis på en plåt [2 plåtar, 4P] med bakplåtspapper. Blanda med olivolja, sesamfrön, salt och peppar.
Rosta i ugnen i 20-30 min, tills gyllene och mjuk.
Under tiden, finhacka eller pressa vitlök.
Smält smör [1/2 msk | 1 msk] i en medelstor kastrull på medelvärme.
Fräs vitlök i 30 sek, tills väldoftande.
Tillsätt vatten [3 dl | 6 dl] och koka upp. Rör i ris och salt [1/2 tsk | 1 tsk], sänk till medellåg värme och sjud under lock i 12 min.
Ta av kastrullen från värme och låt vila under lock i 10 min.
TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte!
Skär gurka i 1 cm tunna strimlor.
Skär sockerärtor [1/2 påse] i tunna skivor på längden.
Skär salladslök i tunna skivor.
Halvera och kärna ur avokado. Gröp ur avokadokött med en sked, och skär det i tunna skivor.
Halvera chili på längden, kärna ur och finhacka.
Skär lime [½ st, 2P] i klyftor.
Blanda gurka, salladslök och sojasås [½ paket, 2P] i en medelstor skål.
Blanda sockerärtor, en skvätt limejuice, en nypa salt och peppar i en medelstor skål.
Lägg upp ris i skålar, och toppa med gurksallad, sockerärtor, avokado och sötpotatis.
Ringla över kvarvarande sojasås från gurksalladen.
Servera med sesammajonnäs i skålar och garnera med chili.
TIPS: Skippa chili eller använd mindre om du inte tycker om stark mat.