Patatas bravas är en populär spank tapasrätt som består av rostad, stekt eller friterad potatis i en het tomatsås. I kvällens rätt blir de ett perfekt tillbehör till våra pankopanerade räkor som vi toppar med aioli. Vi bjuder också på en citrondoftande zucchini- och rucolasallad och garnerar med färsk persilja.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
1 st
Citron
1 st
Zucchini
4 g
Rökt paprikapulver
150 g
Räkor
(Innehåller Kräftdjur)
500 g
Potatis
50 g
Pankoströbröd
(Innehåller Gluten, Vete)
1 st
Vitlöksklyfta
40 g
Rucola
1 burk
Tomatpuré
1 g
Chiliflakes
40 g
Aioli
(Innehåller Ägg, Senap)
1 portionspåse
Bladpersilja
½ tsk
Salt till potatis
1 msk
Smör till sås
¼ tsk
Socker till sås
1 msk
Mjöl till panering
¼ tsk
Salt till mjöl
1
Ägg till panering
¼ tsk
Salt till sallad
½ msk
Olja till sallad
Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).
Skär potatis (oskalad) i 2 cm stora bitar och placera dem på en plåt med bakplåtspapper.
Blanda med olivolja, salt, rökt paprikapulver och en nypa peppar.
Rosta i ugnen i 25–35 min, eller tills gyllene.
TIPS: Använd flera plåtar om det blir för trångt.
Under tiden, finhacka eller pressa vitlök.
Smält smör i en medelstor kastrull på medelvärme.
Stek vitlök, chiliflakes, socker och tomatpuré i 1–2 min, eller tills väldoftande.
Ta av från värme och ställ åt sidan.
TIPS: Skippa chili eller använd mindre om du inte tycker om stark mat.
Torka av räkor med hushållspapper och placera i en medelstor skål.
Tillsätt mjöl, salt och en nypa peppar och vänd runt.
Vispa ägg i en separat skål och rör ner det i skålen med räkor.
TIPS: Använd bara hälften av ägget för 2P.
Hetta upp en stor stekpanna på medelhög värme och tillsätt olivolja så det täcker pannan.
Tillsätt panko till skålen med räkor och vänd runt till räkor är täckta precis innan stekning.
Stek räkor i 1–2 min per sida, eller tills gyllene och genomstekta. Vänd dem försiktigt.
TIPS: Om panko ramlar av i stekpannan kan du toppa räkorna med det senare.
TIPS: Räkorna är färdiga när de är rosa utanpå och ogenomskinliga i mitten.
Under tiden, skölj rucola.
Skala zucchini i långa band med en potatisskalare.
Halvera citron.
Blanda rucola, zucchini, citronsaft, salt och olivolja i en stor skål.
Blanda potatis med tomatsås i en stor skål precis innan servering.
Lägg upp patatas bravas och sallad i djupa skålar.
Toppa potatis med räkor och ringla över aioli.
Garnera hela rätten med rivna persiljeblad.