Gröna linser är inte bara fullproppade av nyttiga fibrer och protein – de är dessutom perfekta att göra vegobiffar (eller som vi säger, fritters) på! Dagens rätt har influenser från det indiska köket och vi smaksätter våra fritters med vitlök, sojasås och vår egen kryddblandning Ga-Laksa innan vi steker dem gyllene och spröda. Sedan serverar vi dem med klyftpotatis, en syrlig gurksallad med cashewnötter och en svalkande yoghurtdressing med färsk koriander och mynta.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
500 g
Potatis
1 portionspåse
Mynta & koriander
75 ml
Yoghurt
(Innehåller Mjölk)
30 g
Spenat
(Kan innehålla Selleri)
1 st
Gurka
½ st
Rödlök
½ st
Lime
1 paket
Gröna linser
1 st
Lök
1 st
Vitlöksklyfta
4 g
Ga-Laksa
25 g
Pankoströbröd
(Innehåller Gluten, Vete)
20 g
Cashewnötter
(Innehåller Nötter Kan innehålla Jordnötter, Sesam)
25 ml
Sojasås
(Innehåller Vete, Soja, Gluten)
½ tsk
Salt (steg 1)
¼ tsk
Salt (steg 2)
2 st
Ägg (steg 2)
2 msk
Vetemjöl (steg 2)
¼ tsk
Salt (steg 3)
1 msk
Olivolja (steg 4)
¼ tsk
Salt (steg 5)
1 msk
Olivolja (steg 3)
Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).
Skär potatis (oskalad) i 2 cm breda klyftor och placera dem på en plåt [2 plåtar, 4P] med bakplåtspapper.
Blanda med olivolja, salt [1/2 tsk | 1 tsk] och en nypa peppar.
Rosta i ugnen i 25–35 min, eller tills gyllene.
Häll av gröna linser och mosa dem grovt med en potatismosare eller gaffel i en stor skål.
Finhacka gul lök och finhacka eller pressa vitlök.
Blanda mosade linser med gul lök, vitlök, Ga-Laksa, panko, umamisås, ägg [2 st | 4 st], mjöl [2 msk | 4 msk], salt [1/2 tsk I 1 tsk] och en generös nypa peppar.
Skölj spenat.
Grovhacka gurka.
Skär rödlök [1/2 st, 2P] i tunna skivor.
Skär lime [1/2 st, 2P] i klyftor.
Blanda limesaft [1 msk | 2 msk], rödlök, gurka, spenat, olivolja [1 msk | 2 msk], salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och en nypa peppar i en medelstor skål.
Hetta upp en stor stekpanna på medelhög värme och tillsätt olivolja så det täcker pannan.
Forma smeten till fritters med en sked (2 per person), tillsätt till stekpannan och platta till dem med en stekspade.
Stek i 3–4 min per sida, eller tills gyllene och genomstekta. Lägg över på en tallrik med hushållspapper.
TIPS: Stek fritters i omgångar för bästa resultat.
TIPS: Vänd inte för tidigt, då kan de gå sönder. De är redo att vändas när kanterna börjar bli krispiga runt om.
Under tiden, finhacka koriander och mynta.
Blanda örter, yoghurt, salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och en nypa peppar i en liten skål. Ställ åt sidan.
Lägg upp klyftpotatis, sallad och fritters på tallrikar.
Toppa sallad med cashewnötter.
Servera med en klick örtdressing.