Spröda gröna linsfritters
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Spröda gröna linsfritters

Spröda gröna linsfritters

med gurksallad och cashewnötter

Gröna linser är inte bara fullproppade av nyttiga fibrer och protein – de är dessutom perfekta att göra vegobiffar (eller som vi säger, fritters) på! Dagens rätt har influenser från det indiska köket och vi smaksätter våra fritters med vitlök, sojasås och vår egen kryddblandning Ga-Laksa innan vi steker dem gyllene och spröda. Sedan serverar vi dem med klyftpotatis, en syrlig gurksallad med cashewnötter och en svalkande yoghurtdressing med färsk koriander och mynta.

Taggar:
Vegetarisk
Allergener:
Mjölk
Gluten
Vete
Nötter
Soja

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid30 minuter
25 minuter
NivåLätt

Ingredienser

Antal portioner

500 g

Potatis

1 portionspåse

Mynta & koriander

75 ml

Yoghurt

(Innehåller Mjölk)

30 g

Spenat

(Kan innehålla Selleri)

1 st

Gurka

½ st

Rödlök

½ st

Lime

1 paket

Gröna linser

1 st

Lök

1 st

Vitlöksklyfta

4 g

Ga-Laksa

25 g

Pankoströbröd

(Innehåller Gluten, Vete)

20 g

Cashewnötter

(Innehåller Nötter Kan innehålla Jordnötter, Sesam)

25 ml

Sojasås

(Innehåller Vete, Soja, Gluten)

Ingår inte i din leverans

½ tsk

Salt (steg 1)

¼ tsk

Salt (steg 2)

2 st

Ägg (steg 2)

2 msk

Vetemjöl (steg 2)

¼ tsk

Salt (steg 3)

1 msk

Olivolja (steg 4)

¼ tsk

Salt (steg 5)

1 msk

Olivolja (steg 3)

sideBannerName

Näringsvärden

Energi (kJ)3209 kJ
Energi (kcal)767 kcal
Fett30.3 g
varav mättat7.4 g
Kolhydrater92 g
varav socker11.8 g
Protein28 g
Salt6.2 g

Köksredskap

Bakplåt
Stekpanna

Instruktioner

Rosta klyftpotatis
1

Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).

Skär potatis (oskalad) i 2 cm breda klyftor och placera dem på en plåt [2 plåtar, 4P] med bakplåtspapper.

Blanda med olivolja, salt [1/2 tsk | 1 tsk] och en nypa peppar.

Rosta i ugnen i 25–35 min, eller tills gyllene.

Förbered fritters
2

Häll av gröna linser och mosa dem grovt med en potatismosare eller gaffel i en stor skål.

Finhacka gul lök och finhacka eller pressa vitlök.

Blanda mosade linser med gul lök, vitlök, Ga-Laksa, panko, umamisås, ägg [2 st | 4 st], mjöl [2 msk | 4 msk], salt [1/2 tsk I 1 tsk] och en generös nypa peppar.

Blanda sallad
3

Skölj spenat.

Grovhacka gurka.

Skär rödlök [1/2 st, 2P] i tunna skivor.

Skär lime [1/2 st, 2P] i klyftor.

Blanda limesaft [1 msk | 2 msk], rödlök, gurka, spenat, olivolja [1 msk | 2 msk], salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och en nypa peppar i en medelstor skål.

Stek fritters
4

Hetta upp en stor stekpanna på medelhög värme och tillsätt olivolja så det täcker pannan.

Forma smeten till fritters med en sked (2 per person), tillsätt till stekpannan och platta till dem med en stekspade.

Stek i 3–4 min per sida, eller tills gyllene och genomstekta. Lägg över på en tallrik med hushållspapper.

TIPS: Stek fritters i omgångar för bästa resultat.

TIPS: Vänd inte för tidigt, då kan de gå sönder. De är redo att vändas när kanterna börjar bli krispiga runt om.

Blanda dressing
5

Under tiden, finhacka koriander och mynta.

Blanda örter, yoghurt, salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och en nypa peppar i en liten skål. Ställ åt sidan.

Servera
6

Lägg upp klyftpotatis, sallad och fritters på tallrikar.

Toppa sallad med cashewnötter.

Servera med en klick örtdressing.