Stekt rumpstek och krämig basilikasås
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Stekt rumpstek och krämig basilikasås

Stekt rumpstek och krämig basilikasås

med vitlöksmos och balsamico-tomatsallad

Vi hoppas att ni har sparat denna rätt till helgen, för här bjuder vi på en riktigt lyxig och spännande rätt. Vi ska nämligen laga supermör, perfekt stekt rumpstek, marinerad i sojasås. Underbara tillbehör är krämigt potatismos med vitlök, balsamico-tomatsallad med spenat och solrosfrön, och en fantastisk basilikasås med crème fraiche och honung.

Allergener:
Vete
Soja
Gluten
Sulfiter
Mjölk

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid30 minuter
30 minuter
NivåLätt

Ingredienser

Antal portioner

25 ml

Sojasås

(Innehåller Vete, Soja, Gluten)

500 g

Bakpotatis

2 st

Vitlöksklyfta

1 portionspåse

Basilika

125 g

Körsbärstomater

60 g

Spenat

(Kan innehålla Selleri)

12 ml

Balsamvinäger

(Innehåller Sulfiter)

1 paket

Crème fraiche

(Innehåller Mjölk)

12.5 g

Honung

20 g

Solroskärnor

(Kan innehålla Nötter, Jordnötter, Sesam)

300 g

Rumpstek

Ingår inte i din leverans

3 msk

Mjölk (steg 2)

½ tsk

Salt (steg 2)

sideBannerName

Näringsvärden

Energi (kJ)5151 kJ
Energi (kcal)1231 kcal
Fett35 g
varav mättat17.7 g
Kolhydrater58.4 g
varav socker13.8 g
Protein43.2 g
Salt4.3 g

Köksredskap

Stekpanna
Kastrull

Instruktioner

Marinera kött
1

Koka upp en stor kastrull med saltat vatten.

Lägg kött, hälften av sojasåsen och en generös nypa peppar i en medelstor skål och vänd så köttet täcks.

Ställ åt sidan för att marineras.  

Gör vitlöksmos
2

Skala och tärna potatis i 2 cm stora bitar.

Skala vitlök. 

Koka potatis och vitlök i 11-13 min, eller tills de enkelt kan delas med en kniv. 

Häll av vattnet, och mosa potatis och vitlök tillsammans med mjölk [3 msk | 6 msk], salt [½ tsk | 1 tsk] och en nypa peppar i kastrullen. Ställ åt sidan under lock. 

TIPS: Tillsätt en klick smör för att göra moset extra krämigt.

Gör balsamico-tomatsallad
3

Under tiden, plocka och finhacka basilika.

Halvera körsbärstomater.

Skölj spenat.

Blanda körsbärstomater, spenat, balsamvinäger, hälften av solroskärnorna, en nypa salt och peppar i en medelstor skål. Tillsätt eventuellt en skvätt olivolja.

Stek kött
4

Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på hög värme.

Bryn kött (behåll resterende marinad i skålen) i 1 min per sida.

Sänk till medelhög värme och stek i 1-2 min per sida för medium rare.

Låt köttet vila i ett foliepaket tills servering. Det kommer fortsätta tillagas något under tiden det vilar.

TIPS: Stek i ytterligare 1-2 min för genomstekt.

Gör basilikasås
5

Hetta upp samma stekpannan (med sky) på medelvärme och rör i resterande sojasås, resterande marinad, crème fraiche, honung [1/2 paket, 2P] och hackad basilika.

Sjud i 1-2 min, tills lätt tjocknat.

Smaka av med salt och peppar och ta av från värme.

Servera
6

Lägg upp kött och vitlöksmos på tallrikar. 

Ringla basilikasås över köttet.

Servera med balsamico-tomatsallad toppad med resterande solrosfrön.