Vi hoppas att ni har sparat denna rätt till helgen, för här bjuder vi på en riktigt lyxig och spännande rätt. Vi ska nämligen laga supermör, perfekt stekt rumpstek, marinerad i sojasås. Underbara tillbehör är krämigt potatismos med vitlök, balsamico-tomatsallad med spenat och solrosfrön, och en fantastisk basilikasås med crème fraiche och honung.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
25 ml
Sojasås
(Innehåller Vete, Soja, Gluten)
500 g
Bakpotatis
2 st
Vitlöksklyfta
1 portionspåse
Basilika
125 g
Körsbärstomater
60 g
Spenat
(Kan innehålla Selleri)
12 ml
Balsamvinäger
(Innehåller Sulfiter)
1 paket
Crème fraiche
(Innehåller Mjölk)
12.5 g
Honung
20 g
Solroskärnor
(Kan innehålla Nötter, Jordnötter, Sesam)
300 g
Rumpstek
3 msk
Mjölk (steg 2)
½ tsk
Salt (steg 2)
Koka upp en stor kastrull med saltat vatten.
Lägg kött, hälften av sojasåsen och en generös nypa peppar i en medelstor skål och vänd så köttet täcks.
Ställ åt sidan för att marineras.
Skala och tärna potatis i 2 cm stora bitar.
Skala vitlök.
Koka potatis och vitlök i 11-13 min, eller tills de enkelt kan delas med en kniv.
Häll av vattnet, och mosa potatis och vitlök tillsammans med mjölk [3 msk | 6 msk], salt [½ tsk | 1 tsk] och en nypa peppar i kastrullen. Ställ åt sidan under lock.
TIPS: Tillsätt en klick smör för att göra moset extra krämigt.
Under tiden, plocka och finhacka basilika.
Halvera körsbärstomater.
Skölj spenat.
Blanda körsbärstomater, spenat, balsamvinäger, hälften av solroskärnorna, en nypa salt och peppar i en medelstor skål. Tillsätt eventuellt en skvätt olivolja.
Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på hög värme.
Bryn kött (behåll resterende marinad i skålen) i 1 min per sida.
Sänk till medelhög värme och stek i 1-2 min per sida för medium rare.
Låt köttet vila i ett foliepaket tills servering. Det kommer fortsätta tillagas något under tiden det vilar.
TIPS: Stek i ytterligare 1-2 min för genomstekt.
Hetta upp samma stekpannan (med sky) på medelvärme och rör i resterande sojasås, resterande marinad, crème fraiche, honung [1/2 paket, 2P] och hackad basilika.
Sjud i 1-2 min, tills lätt tjocknat.
Smaka av med salt och peppar och ta av från värme.
Lägg upp kött och vitlöksmos på tallrikar.
Ringla basilikasås över köttet.
Servera med balsamico-tomatsallad toppad med resterande solrosfrön.