En riktigt härlig helg börjar med en fantastisk fredagsmiddag, och vi här bjuder vi på det helt rätta receptet. Vi frestar med underbart mör pannstekt ryggbiff, som vi serverar med ostgratinerad potatismos och en krämig pepparsås med grovmalen svartpeppar och schalottenlök. Vi hinner även göra brynt sallad som vi toppar med senapsdressing och pumpakärnor.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
300 g
Angus ryggbiff
500 g
Bakpotatis
20 g
Finriven ost
(Innehåller Mjölk, Ägg)
2 g
Grovmalen svartpeppar
1 st
Schalottenlök
1 st
Sallad
12 g
Grov senap
(Innehåller Senap)
1 paket
Pumpakärnor
(Kan innehålla Spelt, Jordnötter, Sesam, Vete, Havre, Nötter, Korn, Kamut, Råg)
1 st
Citron
100 g
Brunsås
(Innehåller Mjölk)
2 msk
Olivolja (steg 2)
½ tsk
Socker (steg 2)
3 msk
Mjölk (steg 1)
½ tsk
Salt (steg 1)
1 msk
Olivolja (steg 4)
Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft). Ta fram kött så det blir rumstempererat och krydda det med salt.
Koka upp en stor kastrull med saltat vatten.
Skala och tärna potatis i 2 cm stora bitar. Koka potatis i 11-13 min, eller tills de enkelt kan delas med en kniv.
Häll av vattnet, och mosa potatis tillsammans med mjölk [3 msk | 6 msk], salt [½ tsk | 1 tsk] och en nypa peppar i kastrullen. Ställ åt sidan under lock.
TIPS: Tillsätt en klick smör för att göra moset extra krämigt.
Under tiden, hetta upp en stor stekpanna på medelhög värme. Rosta pumpakärnor i 3-4 min, tills gyllene. Ställ åt sidan på en tallrik.
Under tiden, finhacka schalottenlök.
Halvera sallad på längden.
Halvera citron.
Blanda senap, en skvätt citronsaft, olivolja [2 msk | 4 msk], socker [½ tsk | 1 tsk], en nypa salt och peppar i en liten skål.
Hetta upp en stor stekpanna på hög värme.
Stek sallad (med den skurna sidan ner) i 2-3 min, eller tills brynt. Lägg sedan över den på en tallrik.
Hetta upp olivolja [1 msk | 2 msk] i samma stekpanna på hög värme.
Bryn kött i 1 min per sida.
Sänk till medelhög värme och stek i 1-2 min per sida för medium rare.
Låt köttet vila i ett foliepaket tills det ska serveras. Det kommer fortsätta tillagas något under tiden det vilar.
TIPS: Stek i ytterligare 1-2 min för mer genomstekt.
Använd två matskedar och skeda upp äggformade bollar av potatismoset (3 per person), och placera dem på en plåt med bakplåtspapper. Strö över ost och gratinera i ugnen i 8-10 min, eller tills brynta.
Hetta upp samma stekpanna på medelvärme (torka inte ur den först). Fräs grovmalen svartpeppar och schalottenlök i 1 min, tills väldoftande. Tillsätt en skvätt vatten och brunsås, och sjud tills tjocknad, 1-2 min.
TIPS: Tillsätt extra vatten om såsen verkar tjock.
Skär kött i tunna skivor och krydda med salt och peppar.
Lägg kött, gratinerad potatismos och brynt sallad på tallrikar.
Toppa sallad med senapsdressing och pumpakärnor.
Ringla pepparsås över köttet.