Har ni sparat ryggbiffen till helgen? Eller har ni valt att piffa upp en tråkig vardagkväll med en sann lyxmiddag? Oavsett vilken dag ni lagar denna rätt kan vi garantera att ni inte blir besvikna! Potatisen blir extra festlig av att den serveras med karamelliserad lök och persilja. Den traditionella rödvinssåsen är utbytt med en härligt grön spenatsås med grädde och vitlök. Så det är bara att sätta igång i köket, så kan ni strax njuta av denna festmåltid!
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
4 g
Köttbuljong
1 paket
Matlagningsgrädde
(Innehåller Mjölk)
300 g
Angus ryggbiff
100 g
Spenat
(Kan innehålla Selleri)
500 g
Potatis
1 st
Schalottenlök
1 st
Vitlöksklyfta
1 portionspåse
Bladpersilja
1 st
Rödlök
½ tsk
Socker (steg 2)
2 msk
Vatten* (steg 2)
½ msk
Olivolja (steg 2)
1 msk
Olivolja (steg 4)
Värm ugnen till 240°C/220°C (varmluft).
Ta fram kött så det blir rumstempererat och krydda det med salt.
Tärna potatis (oskalad) i 2 cm stora bitar och placera dem på en plåt med bakplåtspapper. Blanda med olivolja, salt och peppar.
Rosta i ugnen i 25-35 min, eller tills gyllene.
Under tiden, skär rödlök i tunna skivor.
Hetta upp olivolja [1/2 msk | 1 msk] i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek rödlök i 5-6 min, eller tills mjuk.
Rör i vatten [2 msk | 4 msk], socker [1/2 tsk | 1 tsk] och en nypa salt. Koka i 3-5 min, eller tills karamelliserad. Lägg över till en liten skål.
Skär schalottenlök i tunna skivor.
Grovhacka persilja.
Finhacka (eller pressa) vitlök.
Skölj spenat.
Hetta upp olivolja [1 msk | 2 msk] i en stor stekpanna på hög värme.
Bryn kött i stekpannan i 1 min per sida.
Sänk till medelhög värme och stek i 1-2 min per sida för medium rare.
Låt köttet vila i ett foliepaket några minuter. Det kommer fortsätta tillagas något under tiden det vilar.
TIPS: Stek i ytterligare 1-2 min för genomstekt.
Medan köttet vilar, hetta upp samma stekpanna på medelvärme.
Fräs schalottenlök i 2-3 min.
Tillsätt vitlök och spenat, och fräs i 1-2 min, eller tills spenaten börjar mjukna.
Tillsätt matlagningsgrädde, köttbuljong och skyn från foliepaketet. Koka i 1-2 min, eller tills såsen är väldoftande och något tjocknad.
Smaka av med salt och peppar.
Blanda karamelliserad rödlök med rostad potatis.
Skär kött i tunna skivor.
Lägg upp ryggbiff, rostad potatis och krämig spenatsås på tallrikar.
Garnera med persilja.