Blev det ingen resa till Grekland i år. Ni ska inte förtvivla, ikväll tar vi nämligen en kulinarisk resa till Grekland, och lagar fantastiska spenat- och ostkoftas med en utsökt hemmalagad tzatziki! Vi rostar även potatis, och slänger ihop en fantastisk grekisk sallad med körsbärstomater, salladsost, oliver och spenat.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
500
Potatis
250
Blandfärs
60
Spenat
(Kan innehålla Selleri)
150
Grekisk salladsost
(Innehåller Mjölk)
2
Vitlöksklyfta
1
Gurka
150
Yoghurt
(Innehåller Mjölk)
40
Kalamataoliver
250
Körsbärstomater
1
Torkad oregano
25
Ströbröd
(Innehåller Gluten, Vete)
1
Ägg (steg 2)
½
Salt (steg 2)
¼
Salt (steg 4)
1
Olivolja (steg 5)
Värm ugnen till 240°C/220°C (varmluft).
Tärna potatis (oskalad) i 2 cm stora bitar och placera på en plåt [2 plåtar, 4P] med bakplåtspapper. Blanda med olivolja, oregano, en nypa salt och peppar.
Rosta i ugnen i 25-35 min, tills gyllene.
Under tiden, skölj och grovhacka spenat.
Finhacka eller pressa vitlök.
Smula salladsost.
Blanda blandfärs, ströbröd, ägg [1 st | 2 st], hälften av spenaten, hälften av vitlöken, hälften av salladsosten, salt [1/2 tsk | 1 tsk] och en nypa peppar i en stor skål.
Forma färsen till 8 cm långa koftas med fuktiga händer (3 per person). Lägg över dem på en tallrik.
Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme [2 stekpannor, 4P].
Stek koftas, vänd dem regelbundet, i 2-3 min, tills brynta.
Sänk till medelvärme och stek i ytterligare 6-7 min, eller tills genomstekta.
VIKTIGT: Köttet är färdiglagat när det inte längre är rosa i mitten.
Under tiden, riv gurka och pressa ur så mycket vätska som möjligt i en kökshanduk.
Blanda gurka, yoghurt, resterande vitlök, salt [1/4 tsk I 1/2 tsk] och en nypa peppar i en skål. Ställ åt sidan.
Halvera körsbärstomater.
Grovhacka oliver.
Rör i tomater, oliver, resterande salladsost, resterande spenat, olivolja [1 msk | 2 msk] och en nypa salt och peppar i en stor skål.
Lägg upp potatis, spenat- och ostkoftas och grekisk sallad på tallrikar.
Servera med tzatziki.