Dagdrömmer du om vita sandstränder, turkost vatten och härlig Medelhavsmat? I kväll tar vi en kulinarisk resa till Grekland och lagar fantastiska spenat- och ostkoftas på blandfärs med en utsökt hemmagjord tzatziki! Vi rostar även potatis och slänger ihop en fantastisk grekisk sallad med körsbärstomater, salladsost, oliver och spenat.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
500 g
Potatis
250 g
Blandfärs
60 g
Spenat
(Kan innehålla Selleri)
150 g
Grekisk salladsost
(Innehåller Mjölk)
2 st
Vitlöksklyfta
1 st
Gurka
150 g
Yoghurt
(Innehåller Mjölk)
70 g
Kalamataoliver
250 g
Körsbärstomater
1 g
Torkad oregano
25 g
Ströbröd
(Innehåller Gluten, Vete)
1 st
Ägg (steg 2)
½ tsk
Salt (steg 2)
¼ tsk
Salt (steg 4)
1 msk
Olivolja (steg 5)
Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).
Tärna potatis (oskalad) i 2 cm stora bitar och placera på en plåt [2 plåtar, 4P] med bakplåtspapper. Blanda med olivolja, oregano, salt och peppar.
Rosta i ugnen i 25-35 min, eller tills mjuka och gyllene.
Under tiden, skölj spenat och grovhacka hälften.
Finhacka eller pressa vitlök.
Smula salladsost.
Blanda blandfärs, ströbröd, ägg [1 st | 2 st], hackad spenat, hälften av vitlöken, hälften av salladsosten, salt [1/2 tsk | 1 tsk] och en nypa peppar i en stor skål.
Forma färsen till 8 cm långa koftas (3 per person) med fuktiga händer. Lägg över dem på en tallrik.
Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme [2 stekpannor, 4P].
Stek koftas, vänd dem regelbundet, i 2-3 min, tills brynta.
Sänk till medelvärme och stek i ytterligare 6-7 min, eller tills genomstekta.
VIKTIGT: Köttet är färdiglagat när det inte längre är rosa i mitten.
Under tiden, riv gurka och pressa ur så mycket vätska som möjligt i en ren kökshandduk.
Blanda gurka, yoghurt, resterande vitlök, salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och en nypa peppar i en skål. Ställ åt sidan.
Halvera körsbärstomater.
Grovhacka oliver.
Blanda resterande spenat, tomater, oliver, resterande salladsost, olivolja [1 msk | 2 msk], en nypa salt och peppar i en stor skål.
Lägg upp potatis, spenat- och ostkoftas och grekisk sallad på tallrikar.
Servera med tzatziki.