Vi kategoriserar recept som “Klimatsmarta” om de producerar minst 50 % mindre koldioxid än en genomsnittlig måltid från HelloFresh. Du kan hitta mer information i vårt Hjälpcenter.
Teriyaki är en japansk sås med sesam och ingefära som har en karakteristisk sötsur smak. Den används ofta som smaksättare i kycklingrätter, men i kväll lagar vi en vegetarisk variant med ”blomkålsvingar” istället för kycklingvingar. Innan vi vänder blomkålen i teriyaki panerar vi den och rostar den gyllenbrun i ugnen. Vi serverar vår blomkål med salladslöksris, srirachamajonnäs och en knaprig sallad med broccoli, spenat, sesamfrön och limedressing.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
275 g
Blomkål
75 g
Teriyakisås
(Innehåller Gluten, Vete, Soja)
4 g
Ay Cajun-ba
(Innehåller Sulfiter)
250 g
Broccoli
10 g
Sesamfrön
(Innehåller Sesam Kan innehålla Nötter, Jordnötter)
150 g
Jasminris
30 g
Spenat
(Kan innehålla Selleri)
4 g
Grönsaksbuljong
(Innehåller Selleri)
1 st
Salladslök
1 st
Vitlöksklyfta
50 g
Vegansk srirachamajonnäs
½ g
Chiliflakes
1 st
Lime
4 msk
Vetemjöl (steg 1)
½ tsk
Salt (steg 1)
½ dl
Vatten (steg 1)
¼ tsk
Salt (steg 2)
½ msk
Olivolja (steg 2)
3 dl
Vatten (steg 2)
½ tsk
Salt (steg 4)
1 msk
Olivolja (steg 4)
½ tsk
Socker (steg 4)
½ dl
Vatten (steg 5)
Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).
Skär blomkål [1/2 st, 2P] i 2 cm stora buketter.Finhacka eller pressa vitlök.
Vispa ihop mjöl [4 msk | 8 msk], Ay Cajun-ba, vitlök, chiliflakes [1/2 paket, 2P], salt [1/2 tsk | 1 tsk] och vatten [1/2 dl | 1 dl] till en tjock smet i en stor skål.
Vänd blomkål i panering tills den är täckt. Placera den på en plåt med bakplåtspapper [2 plåtar, 4P] och ringla över en skvätt olivolja. Rosta i ugnen i 14–16 min, eller tills gyllene.
TIPS: Tillsätt en skvätt vatten om smeten ser för tjock ut.
TIPS: Skippa chili eller använd mindre om du inte tycker om stark mat.
Skär salladslök i tunna skivor.
Hetta upp olivolja [½ msk | 1 msk] i en medelstor kastrull på medelhög värme.
Fräs salladslök i 1–2 min, tills gyllene och väldoftande.
Tillsätt vatten [3 dl | 6 dl] och koka upp. Rör i ris, grönsaksbuljong och salt [1/4 tsk | 1/2 tsk], sänk till medellåg värme och sjud under lock i 12 min.
Ta av kastrullen från värme och låt vila under lock i 10 min.
TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte!
Skär broccolibuketter och stjälken i 1 cm stora bitar.
Halvera lime.
Skölj spenat.
Blanda limesaft, salt [1/2 tsk | 1 tsk], olivolja [1 msk | 2 msk] och socker [1/2 tsk | 1 tsk] i en stor skål.
Vänd ner broccoli, spenat och sesamfrön i skålen och ställ åt sidan.
Hetta upp en stor stekpanna på medelhög värme.
Tillsätt vatten [1/2 dl | 1 dl] och teriyakisås.
Vänd ner blomkål i pannan med teriyakisås.
Lägg upp salladslöksris, broccolisallad och teriyaki-blomkål på tallrikar.
Servera med en klick srirachamajonnäs.