Upptäck en fransk klassiker med vår lättlagade tartiflette. I denna rustika gratäng kombinerar vi potatis, bacon och gruyère med en krämig sås för att skapa en värmande måltid som serveras med en härlig sallad med päron och valnötter.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
140 g
Bacon, tärnad
1 st
Lök
2 st
Vitlöksklyfta
500 g
Potatis
1 portionspåse
Timjan
150 ml
Matlagningsgrädde
(Innehåller Mjölk)
4 g
Kycklingbuljong
50 g
Riven gruyère
(Innehåller Mjölk)
60 g
Salladsmix
1 st
Päron
20 g
Valnötter
(Innehåller Nötter Kan innehålla Sesam, Jordnötter)
1 st
Citron
1 msk
Olja till stekning
½ dl
Vatten till gratäng
½ tsk
Salt till gratäng
½ msk
Olja till sallad
¼ tsk
Salt till sallad
Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).
Koka upp en medelstor kastrull med saltat vatten.
Skär potatis i 0,5 cm tunna skivor.
Koka potatis i 8–10 min, eller tills mjuk men ännu inte genomkokt. Häll av vattnet och lägg tillbaka i kastrullen.
Under tiden, skär lök i tunna skivor.
Finhacka eller pressa vitlök.
Hetta upp olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek bacon och lök i 4–5 min, eller tills lök är mjuk.
Tillsätt vitlök och stek i 30 sek, eller tills väldoftande.
Plocka timjanblad.
TIPS: Håll längst upp på timjanstjälken och dra med dina fingrar längst stjälken för att frigöra bladen.
Blanda matlagningsgrädde, vatten, kycklingbuljong, timjan, hälften av gruyèren, salt och en nypa peppar i en stor skål.
Vänd ner bacon, lök och potatis i blandningen.
Häll över i en ugnsform och sprid ut i ett jämnt lager.
Grädda i ugnen i 15–20 min, eller tills potatisen är genomstekt och ytan är gyllene.
Under tiden, skölj salladsmix.
Halvera, kärna ur och skär päron i tunna skivor.
Grovhacka valnötter.
Halvera citron.
Blanda salladsmix, päron, en skvätt citronsaft, olivolja, salt och en nypa peppar i en medelstor skål.
Toppa gratäng med resterande gruyère när det återstår 5 min av tillagningstiden och grädda resterande tid.
Lägg upp gratäng på tallrikar.
Servera med sallad toppad med valnötter.