Currypasta är en stapelvara i det thailändska köket och ger kvällens snabba middag fantastisk smak. Förutom grön currypasta innehåller den krämiga kokossåsen räkor och spenat och smaksätts med vår egen kryddblandning Ga-Laksa. Vi serverar den med jasminris och tunt skivad morot med en skvätt limesaft och toppar med färsk chili, basilika, sesamfrön och vitlöksolja.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
150 g
Räkor
(Innehåller Kräftdjur)
150 g
Jasminris
4 g
Ga-Laksa
40 g
Grön currypasta
10 g
Sesamfrön
(Innehåller Sesam Kan innehålla Vete, Korn, Nötter, Gluten, Spelt, Kamut, Jordnötter, Havre, Råg)
250 ml
Kokosmjölk
1 portionspåse
Basilika
30 g
Spenat
1 st
Morot
½ st
Lime
½ st
Röd chili
1 st
Vitlöksklyfta
3 dl
Vatten (steg 1)
½ tsk
Salt (steg 1)
1 msk
Olivolja (steg 3)
1 dl
Vatten (steg 3)
½ efter behov
Salt (steg 3)
¼ tsk
Socker (steg 3)
2 msk
Olivolja (steg 5)
Koka upp en medelstor kastrull med vatten [3 dl | 6 dl].
Rör i ris och salt [½ tsk | 1 tsk], sänk till medellåg värme och sjud under lock i 12 min.
Ta av kastrullen från värme och låt vila under lock i 10 min.
TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte.
Skölj och finhacka spenat.
Skala morot i långa band med en potatisskalare och finhacka den sista innersta biten.
Halvera lime [1/2 st, 2P].
Blanda morot, limesaft [1 msk | 2 msk] och en nypa salt i en medelstor skål.
Hetta upp olivolja [1 msk | 2 msk] i en stor stekpanna på medelvärme
Krydda räkor med salt [1/4 tsk | 1/2 tsk].
Tillsätt kokosmjölk, räkor, grön currypasta, spenat, Ga-Laksa, vatten [1 dl | 2 dl], salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och socker [1/4 tsk | 1/2 tsk] till pannan.
Sjud i 3–4 min, tills allt är blandat och såsen börjar tjockna något.
TIPS: Räkorna är färdiga när de är rosa utanpå och ogenomskinliga i mitten.
Under tiden, finhacka eller pressa vitlök.
Kärna ur och finhacka chili [1/2 st, 2P].
Blanda vitlök, olivolja [2 msk | 4 msk], en nypa salt och peppar i en liten skål.
Lägg upp ris och morotssallad i djupa tallrikar.
Toppa ris med räkor och sås.
Riv basilikablad över rätten.
Garnera med chili och sesamfrön och ringla över vitlöksolja.
TIPS: Skippa chili, eller använd mindre om du inte tycker om stark mat.