Vad passar bättre i vintermörkret än en värmande gryta? Vi hämtar inspiration från Indien och bjuder på klassikern tikka masala i ny tappning. Den milda och goda butternutpumpan är i säsong just nu, och här spelar den huvudrollen i en krämig curry. Grytan serveras med fluffigt ris och härligt krispiga tortillachips med persilja.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
1 st
Butternutpumpa
150 g
Långkornigt vitt ris
1 st
Lök
1 burk
Tomatpuré
4 g
Curry-On
4 g
Milda Mahal
30 g
Tikka masala
1 st
Tortillabröd
(Innehåller Gluten, Vete)
1 st
Vitlöksklyfta
30 g
Spenat
1 portionspåse
Bladpersilja
7.5 g
Riven kokos
(Kan innehålla Korn, Sesam, Råg, Jordnötter, Vete, Gluten, Nötter, Spelt, Havre)
10 g
Ingefärspasta
150 ml
Matlagningsgrädde
(Innehåller Mjölk)
3 dl
Vatten (steg 2)
½ tsk
Salt (steg 2)
¼ tsk
Salt (steg 3)
2 dl
Vatten (steg 3)
2 msk
Olivolja (steg 4)
½ tsk
Salt (steg 5)
1 msk
Olivolja (steg 3)
Värm ugnen till 240°C/220°C (varmluft).
Skala butternutpumpa och dela på mitten. Skär i 1 cm tjocka bitar.
Placera den på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olivolja och krydda med salt och peppar.
Rosta i 15–25 min, eller tills mjuka och gyllene.
Koka upp en medelstor kastrull med vatten [3 dl | 51/2 dl].
Rör i ris och salt [1/2 tsk | 1 tsk], sänk till medellåg värme och sjud under lock i 14 min.
Ta av kastrullen från värme och låt vila under lock i 10 min.
TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte!
Hetta upp en medelstor stekpanna på medelhög värme. Rosta kokos [1/2 påse, 2P] under omrörning i 2–3 min, tills gyllene. Ställ åt sidan i en skål.
Under tiden, finhacka lök.
Hetta upp olivolja [1 msk | 2 msk] i en kastrull på medelhög värme.
Stek lök, ingefärspasta, salt [1/4 tsk | 1/2 tsk], Milda Mahal, Curry-on, tikka masala och tomatpuré i 2–3 min, eller tills löken är mjuk.
Tillsätt vatten [2 dl | 4 dl] och koka upp. Täck med lock och sjud på medellåg värme i 10 min.
Finhacka persilja. Finhacka eller pressa vitlök.
Skär tortillas [1/2 paket, 2P] i trianglar.
Blanda olivolja [2 msk | 4 msk], persilja, vitlök, en nypa salt och peppar i en skål.
Placera tortillachips i ett lager på en plåt med bakplåtspapper och ringla över persiljeolja.
Rosta tills gyllene och krispiga, 4–6 min.
TIPS: Håll ett öga på dem så de inte bränns vid.
Tillsätt pumpa, matlagningsgrädde och salt [1/2 tsk | 1 tsk] när såsen har sjudit i 10 min. Sjud i ytterligare 2–3 min, eller tills uppvärmt.
Skölj spenat.
Rör ner spenat i färdigkokt ris.
Lägg upp spenatris i skålar och toppa med tikka masala.
Garnera med rostad kokos.
Servera persiljechips vid sidan av.