Ikväll går den kulinariska resan till Italien, och vi frestar med lax som den serveras i Toscana. Vi steker lax til perfektion, kokar potatis och blandar med smör. Så server vi lax och potatis med en fantastisk spenat- och ricottasås med tomat, vitlök och ost.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
250
Laxfilé
(Innehåller Fisk)
1
Vitlöksklyfta
20
Finriven ost
(Innehåller Mjölk, Ägg)
4
Grönsaksbuljong
(Innehåller Selleri)
3
Tomat
60
Spenat
(Kan innehålla Selleri)
1
Lök
100
Ricotta
(Innehåller Mjölk)
400
Småpotatis
1.5
Vatten (steg 4)
½
Smör (steg 1)
½
Salt (steg 5)
½
Vetemjöl (steg 4)
Koka upp en medelstor kastrull med saltat vatten.
Koka potatis i 12-15 min, eller tills de enkelt kan delas med en kniv.
Häll av vattnet och lägg tillbaka potatis i kastrullen. Blanda med smör [1/2 msk | 1 msk] och krydda med en nypa salt och peppar. Sätt åt sidan under lock för att hålla på värmen.
Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Torka av lax försiktigt med lite hushållspapper och krydda den med en nypa salt.
Stek lax med skinnsidan ner i 3-4 min.
Vänd den och stek i ytterligare 3-5 min, eller tills genomstekt. Ställ åt sidan på en tallrik och täck med folie.
TIPS: Laxen är färdiglagad när köttet är ogenomskinligt i mitten.
Finhacka eller pressa vitlök.
Tärna tomat i 2 cm stora bitar.
Finhacka lök.
Skölj spenat.
Hetta upp en skvätt olivolja i samma stekpanna på medelvärme.
Stek lök i 3-4 min.
Tillsätt vitlök och stek i 30 sek.
Vispa ihop vatten [11/2 dl | 3 dl], vetemjöl [1/2 msk | 1 msk] och grönsaksbuljong i en kanna tills klumpfri. Rör i mixen i stekpannan och sjud i 2 min.
Rör i ricotta, ost, salt [1/2 tsk | 1 tsk ] och en generös nypa peppar i stekpannan.
Tillsätt tomat och spenat och sjud i 2-3 min, tills såsen tjocknat.
Smaka av med salt och peppar.
Lägg upp sås på tallrikar.
Toppa med lax och servera med potatis.