Ugnsrostad sötpotatis
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Ugnsrostad sötpotatis

Ugnsrostad sötpotatis

med sockerärtor och srirachamajonnäs

Potatis eller ris? I kväll behöver ni inte välja, vi frestar nämligen med både ugnsrostad sötpotatis och ljuvligt krämigt vitlöksris. Underbara tillbehör är en fräsch gurksallad med salladslök och sojasås, sockerärtor med lime, färsk avokado och srirachamajonnäs.

Taggar:
Vegetarisk
Allergener:
Sesam
Vete
Soja
Gluten
Senap
Ägg

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid30 minuter
30 minuter
NivåMedel

Ingredienser

Antal portioner

450 g

Sötpotatis

10 g

Sesamfrön

(Innehåller Sesam Kan innehålla Nötter, Jordnötter)

150 g

Jasminris

1 st

Gurka

½ portionspåse

Sockerärtor

1 st

Avokado

1 st

Vitlöksklyfta

1 st

Röd chili

12.5 ml

Sojasås

(Innehåller Vete, Soja, Gluten)

½ st

Lime

2 st

Salladslök

50 g

Majonnäs

(Innehåller Senap, Ägg)

10 g

Sriracha

Ingår inte i din leverans

3 dl

Vatten (steg 3)

½ tsk

Salt (steg 3)

½ msk

Smör (steg 3)

sideBannerName

Näringsvärden

Energi (kJ)3435 kJ
Energi (kcal)821 kcal
Fett33.7 g
varav mättat6.9 g
Kolhydrater107.7 g
varav socker10.6 g
Protein15.9 g
Salt2.9 g

Köksredskap

Bakplåt
Kastrull

Instruktioner

Förbered sötpotatis
1

Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).

Tärna sötpotatis (oskalad) i 2 cm stora bitar. 

Rosta sötpotatis
2

Placera sötpotatis på en plåt [2 plåtar, 4P] med bakplåtspapper. Blanda med olivolja, salt och peppar.

Rosta i ugnen i 20–30 min, tills gyllene och mjuk. 

Koka ris
3

Under tiden, finhacka eller pressa vitlök. 

Smält smör [1/2 msk | 1 msk] i en medelstor kastrull på medelvärme. 

Fräs vitlök i 30 sek, tills väldoftande. 

Tillsätt vatten [3 dl | 6 dl] och koka upp. Rör i ris och salt [1/2 tsk | 1 tsk], sänk till medellåg värme och sjud under lock i 12 min. 

Ta av kastrullen från värme och låt vila under lock i 10 min.

TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte!

Förbered råvaror
4

Skär gurka i 1 cm tunna strimlor.

Skär sockerärtor [1/2 påse] i tunna skivor på längden. 

Skär salladslök i tunna skivor.

Halvera och kärna ur avokado. Gröp ur den med en sked och skär i tunna skivor.

Halvera chili på längden, kärna ur och finhacka.

Skär lime [1/2 st, 2P] i klyftor.

Gör gurksallad
5

Blanda gurka, salladslök och sojasås [1/2 paket, 2P] i en medelstor skål.

Blanda sockerärtor, en skvätt limesaft, en nypa salt och peppar i en medelstor skål.

Blanda majonnäs och sriracha [1/2 paket, 2P] i en liten skål.

Servera
6

Lägg upp ris i skålar, och toppa med gurksallad, sockerärtor, avokado, sötpotatis och srirachamajonnäs. 

Ringla över kvarvarande sojasås från gurksalladen.

Garnera med chili och sesamfrön. 

TIPS: Skippa chili eller använd mindre om du inte tycker om stark mat.